23948sdkhjf

Företagsform med vind i seglen

Stark framtidstro bland franchisetagarna om man får tro Svensk Franchise och HUI Research.

Sju av tio franchisetagare tror på ökad omsättning i det egna företaget och sex av tio tror på tillväxt inom företagarformen i allmänhet enligt en ny undersökning signerad HUI Research.

Därtill siar franchiseföretagarna att sysselsättningsgraden ökar med fler anställda, inte minst i de egna företagen och i fjol beräknades 150 000 människor vara anställda i svenska franchiseföretag.

– Det är glädjande att franchise som företagsform fortsätter att växa. På senare tid har vi även sett franchiseföretag växa fram inom en rad nya branscher, framförallt inom tjänstesektorn och inom vård och omsorg. Vi vet också att många franchiseföretag erbjuder ungdomar och nya svenskar ett första jobb och en möjlighet att etablera sig på arbetsmarknaden. Antingen som anställd eller som entreprenör och egen företagare inom ett franchisesystem, säger Johan Martinsson, vd för Svensk Franchise i en kommentar.

2008 omsatte svenska franchiseföretag, 18 000 företagare, 109 miljarder kronor och i dag beräknas omsättningen uppgå till 292 miljarder kronor bland Sveriges 35 000 franchisetagare.

I rapporten framgår även att konkurserna ska vara färre men skillnaderna ska dock vara små när man jämför med företag inom detaljhandeln eller med hotell- och restaurangföretag. Företagsformen lockar unga medarbetare och i undersökningen framgår att 27 procent av franchiseföretagens anställda är 26 år eller yngre och att företagarna är duktiga på att marknadsföra sig via sociala medier.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094