23948sdkhjf

Handbok för butikschefer – så blir du framgångsrik

Pocket shops försäljningschef om hur man skapar en lönsam butik.

Torbjörn Elbe arbetar till vardags som försäljningschef på Pocket shop. Nyligen släppte han sin nya handbok för butikschefer: ”Lönsam affär – framgångsfaktorer för butik” (Liber).

Mycket litteratur har skrivits om handeln och hur man blir en bra chef. Vad fick dig att skriva den här boken?

– Jag ville helt enkelt skriva en bok som främst vänder sig till butikschefer. Det är ett av de svåraste men samtidigt roligaste jobben som finns.

Du har själv arbetat med handel i hela ditt yrkesverksamma liv. Hur skickliga är svenska detaljhandlare i ett internationellt perspektiv? 

– De är bra men det finns saker att jobba på. Det personliga bemötandet är fundamentalt. Hur varor exponeras blir ibland åsidosatt. Vi måste också bli bättre på att skapa en trivsam atmosfär och vara noggranna i rekryteringen av personal. Bra försäljare är genuint intresserade av sitt arbete och förstår att det är komplext.

Hur påverkar löneläget statusen på försäljaryrket?

– Lön och status hänger ju delvis ihop och butikschefen kan se till att personalen utbildas i till exempel butiksekonomi. Hög självbild är vägen till självrespekt och att man betraktar sitt yrke som kvalificerat.     

Vad är viktigast för att bli en bra butikschef?

– Att lyfta blicken och se helheten, allt man gör avspeglas i resultatet. Det handlar om allmänt bra ledarskap. Som chef måste man vara prestigelös och våga söka hjälp. Om verksamheten fungerar lika bra när chefen är borta, då har man gjort rätt.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063