23948sdkhjf

Nu startar säkerhetsveckan

Svensk Handel uppmanar butikerna att anmäla alla brott.

Nästa vecka, 6-12 maj, börjar Svensk Handels säkerhetsveckan där butikerna uppmanas att anmäla alla brott, små som stora. Greppet är ett försök att tydligare synliggöra omfattningen av handels utsatthet.

Detta delvis eftersom antalet anmälda stölder minskar samtidigt som Svensk Handels undersökningar visar att stölderna ökar.

Handlarna har slutat polisanmäla butiksstölder eftersom det inte leder till något. Utöver att det blir i princip riskfritt att stjäla från butiker skapar det en felaktig bild av att stöldbrotten i butik minskar, säger Per Geijer, säkerhetschef på Svensk Handel i en kommentar.

Detta är en utveckling som oroar Svensk Handel.

När handlarnas utsatthet för brott inte återspeglas i statistiken är risken uppenbar att de åtgärder som skulle behövas uteblir. Det blir ett moment 22 som endast kan brytas om handlarna börjar anmäla butiksbrotten, fortsätter Per Geijer.

Säkerhetsveckan inleds med ett seminarium i Stockholm där Svensk Handel kommer att presentera en ny stöld- och svinnrapport. Under seminariet kommer även de vanligaste brottsverktygen som används för att stjäla varor i den svenska handeln visas upp. Seminariet arrangeras även i Malmö, onsdag 8 maj, och i Göteborg torsdag 9 maj.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078