23948sdkhjf

Ingen frälsning i modehandeln i april

Påsken knäckte som väntat sko- och klädhandeln i april, enligt Stilindex. Branschorganisationen gläds dock åt en mer vädermässigt normal vår i år men även maj kan bli tuff om fina siffror från i fjol ska klås.

Försäljningen i fysiska butiker i klädhandeln, med butikernas e-handel inräknad, minskade med 2,1 procent i april mätt i jämförbara enheter och i löpande priser, enligt Stilindex från Svensk Handel Stil.

Motsvarande siffra för skohandeln visar en nedgång om 11,5 procent under månaden. Försäljningsminskningarna var enligt Svensk Handel Stil väntade då påsken i år inföll i april och att jämförelsesiffror var tuffa med ökningar under april i fjol med 5,6 procent för kläder och hela 22,6 procent för skor

Nedgången var dock hanterbar och branschen var förberedd på månadens lägre försäljning. Skohandelns försäljning är ofta väldigt slagig med stora ökningar och djupdykningar mellan månaderna. Detta beror på att skoförsäljningen är mycket behovsstyrd och därmed mer väderkänslig än de flesta branscher, säger Mikael Sandström, branschordförande för Svensk Handel Stil.

Hittills i år har försäljningen i klädhandeln minskade med 0,5 procent med motsvarande siffra för skohandeln visar en ökning om 0,9 procent.

Maj var förra året en stor försäljningsmånad med höga temperaturer som gjorde att varorna som skulle räcka under sommaren tog slut, medan vårvaror, till exempel jackor hängde osålda. Med en vädermässigt mer normal maj säljs förhoppningsvis rätt varor för säsongen även om försäljningen kanske inte ökar, säger Mikael Sandström.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.112