23948sdkhjf

Ica säljer Hemtex till norsk kedja

Reaförlust på 400 miljoner för Ica Gruppen.

Ica Gruppen säljer Hemtex. Den norska hemtextilkedjan Kid ASA har köpt samtliga aktier för 226 miljoner kronor på skuldfri basis. Efter transaktionskostnader innebär det en reaförlust för Ica Gruppen om cirka 400 miljoner kronor som kommer att redovisas under andra kvartalet 2019.

Tony Holmberg har ansvarat för Icas specialerbjudande och därmed även Hemtex. Han lämnar som en följd av affären Ica Gruppens koncernledning och går över till Ica Sveriges ledningsgrupp som affärsansvarig special.

– Hemtex medarbetare får nu en ny ägare med ett tydligt fokus på hemtextil vilket jag tror gör bolaget starkare. Hemtextil kommer fortsatta vara en viktig del av Icas specialsortiment och vi kommer att fortsätta samarbetet kring inköp och produktsortiment även med den nya ägaren, vilket gör att vi kommer att behålla de synergier som funnits, säger Per Strömberg, vd på Ica Gruppen. 

Ica Gruppens inköpssamarbete med Hemtex innefattar även ett utökat samarbete under varumärket Hemtex24h som kommer lanseras under hösten 2019 hos Ica.

Hakon Invest gick 2008 in som delägare i Hemtex, som sedan 2015 varit ett helägt dotterbolag till Ica Gruppen. Hemtex har i dag 141 butiker och omsatte förra året 1 020 miljoner kronor.

– Vi tror att det här är rätt tillväxtstrategi för Kid ASA, både vad gäller försäljning och vinst. Det här är en spännande möjighet att ytterligare utveckla ett starkt och välkänt varumärke på den svenska, finländska och estländska marknaden, säger Anders Fjeld, vd för Kid ASA.

– Jag och ledningen tror verkligen att vi kan nå vår fulla potential med Kid som ägare. Vi ser fram emot Hemtex framtida resa, tillägger Hemtex vd Anders Lorentzson.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079