23948sdkhjf

Kalldusch för detaljhandeln – konkurserna skenar

Kraftig ökning av konkurser, enligt UC.

Färsk statistik från UC visar att konkurserna inom detaljhandeln ökade med 30 procent i maj vilket går helt emot statistiken för alla branscher sammantagna då konkurserna totalt sett minskade med 9 procent i maj.

Hittills i år har dock antalet konkurser totalt ökat med 1 procent och motsvarande siffra för detaljhandeln är en ökning med 18 procent under perioden januari till maj.

Vi ser att det är flera trender som samverkar och slår mot butikerna. Marginalerna är låga samtidigt som e-handeln fortsätter att växa. Hela förklaringen är dock inte ökad e-handel. Butiker har alltid slagits igen även innan e-handeln slog igenom på bred front. Vi ser även att företag inom e-handeln går i konkurs. Samtidigt kan nischade varumärken som satsar på positionering och marknadsföring gå bra. Klockbolaget Daniel Wellington är ett sådant exempel, säger Richard Damberg, ekonom på UC i en kommentar.

I maj gick 73 bolag inom detaljhandeln i konkurs jämfört med 56 under samma månad i fjol. Hittills i år har 314 bolag inom delbranschen försatts i konkurs jämfört med 266 under samma period i fjol.

Läs mer om: UC
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079