23948sdkhjf

Förarlösa och obemannade butiksbilar på väg till Sverige

Se video och bilder på de olika modellerna.

Moby Mart är förarlösa butiksbilar som drivs av solenergi och/eller batteri. Matbutiken har öppet dygnet runt och betalning sker via mobilen. De förarlösa butikerna finns för tillfället enbart i ett tiotal exemplar i Shanghai, men nu vill de svenska grundarna Tomas och Hannah Mazetti ta hem konceptet.

– En butik kanske inte gör så stor skillnad, men med hundratals kan vi hjälpa människor att leva miljövänligare och bekvämare. Tänk bara på hur många som beställer hemleveranser. Dessutom har fastighetspriserna gått upp vilket gör det dyrt att driva butik, säger Hanna Mazetti till Nacka Värmdö-Posten.

När den första butiksbilen kan öppnas är inte klart men tanken är att börja i Värmdö utanför Stockholm.

För närvarande har vi inget datum på när det ska ske. Värmdö är idealet av många anledningar. Inte minst att det är långt till en butik för många. Dessutom vill vi själva använda en Moby för vardagen, säger hon till tidningen.

Den äldsta butiken som funnits i Shanghai i ett och ett halvt år har redan hunnit samla på sig 10 000 medlemmar. Tekniken fungerar så att kunden får fram en karta i mobilen vart närmaste Moby Mart-butik befinner sig. Genom ett knapptryck kan butiken också börja röra sig mot kunden.

Så fungerar Moby Mart. Se filmen.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094