23948sdkhjf

Så summerar Clas Ohlson helåret – butiksstängningar och omstruktureringsprogram

Butiksstängningar fortskrider enligt plan för bolaget som är mitt inne i omställningsarbetet.

Clas Ohlsons totala försäljning steg med 6 procent under maj. Den organiska försäljningen ökade med 5 procent jämfört med föregående år. Försäljningen i jämförbara enheter i lokal valuta steg också med 5 procent under perioden. Clas Ohlsons onlineförsäljning ökade med 26 procent under månaden.

Jämfört med samma månad föregående år har 1 butik tillkommit och det totala antalet butiker uppgick per den sista maj till 232 stycken. I Sverige steg försäljningen med 10 procent. I lokal valuta steg försäljningen i Norge med 5 procent, i Finland var den upp 4 procent och regionen Utanför Norden visade en minskning på 55 procent.

Clas Ohlsons rörelseresultat under det fjärde kvartalet, februari-april, i det brutna räkenskapsåret 2018/2019 uppgick till -77 miljoner kronor jämfört med -106 miljoner kronor miljoner kronor för samma kvartal i fjol. Omsättningen uppgick till 1,7 miljarder kronor.

Analytiker hade i snitt räknat med ett rörelseresultat på -69,9 miljoner kronor, enligt Bloomberg News sammanställning av sex estimat. Det under liggande rörelseresultatet blev -52 miljoner kronor, mot väntade -73,2 miljoner. Utdelningen föreslås bli 6:25 kronor per aktie (6:25), att jämföra med förväntade 6:27 kronor.

Clas Ohlsons arbete med att stänga sina butiker i Storbritannien och Tyskland går enligt plan. Vid utgången av fjärde kvartalet hade alla tyska butiker stängts och stängningen av butiker i Storbritannien pågår i takt med att bolaget når överenskommelser med fastighetsägarna. Det skriver vd Lotta Lyrå i rapporten.

Clas Ohlson upprepar att en positiv resultateffekt om cirka 75 miljoner kronor årligen, med full effekt andra halvåret 2019/2020, är att vänta till följd av de nedstängda butikerna.

Även den bedömda effekten från Clas Ohlsons handlingsprogram CO100+ upprepas.

Här räknar bolaget med att reducera de årliga kostnaderna med 200-250 miljoner kronor med full effekt från och med räkenskapsåret 2020/2021.

"I den första fasen av handlingsprogrammet CO100+ har vi prioriterat initiativ för långsiktig tillväxt men även initierat och genomfört besparingsinitiativ inom inköp och administration för att få en bättre och mer flexibel kostnadsstruktur. Vi räknar med att de viktiga insatser som gjorts avseende indirekta inköp, som står för en tredjedel av de totala besparingarna eller cirka 70 miljoner kronor, kommer att få full effekt under innevarande verksamhetsår", skriver vd:n.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.156