23948sdkhjf

Lekia tar greppet om leksaksmarknaden: "Vi tror på den fysiska butiken"

Medvind för kedjan som seglat upp som den största leksakshandelskedjan i landet efter BR:s konkurs. ” Vi tagit ett rejält stycke av marknaden”.

I dagsläget omfattar Lekia 122 butiker men med planerade öppningar under sommaren och hösten så omfattar kedjan snart 140 butiker i Sverige.

 Vi har sedan i januari arbetet intensivt med att ta till vara på möjligheten som öppnade sig i och med Top-Toys konkurs och vi har öppnat nya butiker i en strid ström under hela våren och har många spännande öppningar framför oss under året. Vi tror på fysisk handel och vi ska öppna fler butiker, säger vd Baldvin Georgsson till Dagens Handel.

Även om han var förberedd på att kedjan stod inför en planerad expansion redan när han rekryterades i höstas så har expansionen gått snabbare än planerat och mycket har hänt på det halvår han varit vd. 

Förutom nyöppningar såg en del handlare också möjligheten att öppna ytterligare butiker eller byta till bättre lägen när kedjan på kort tid signerade 41 nya kontrakt.

Vissa lägen är tidigare lokaler för konkursade Top-Toy med koncepten BR eller ToysRus medan resten är andra lokaler eller nya handlare som bytt kedja.

Baldvin Georgsson lyfter särskilt fram fina nyckellägen bland annat i Göteborg där Lekia förstärkt närvaron med en butik i Frölunda Torg och därtill byter handlaren i Femman strax butiksläge till att hamna centralt i entrén till Nordstan. Trots det tidigare lite trista läget har handlaren ökat försäljningen rejält, enligt Balvin Georgsson.

– Jag kan nämna flera andra starka lägen också men i stort så tycker jag att vi har varit snabba på att ta vara på tillfället och kommit in mycket bra i en marknad med en helt annan konkurrens i dag men som samtidigt under en längre tid levt under rejäl prispress.  

Han säger att han också vid sidan om prestigelägen ser en möjlighet för leksakshandeln att växa i populära handelsområden.

I september öppnar Lekia i ännu ett viktigt nyckelläge, nämligen i Mall of Scandinavia i Solna och i Stadium Puls tidigare lokaler.

Där går kedjan in med ett helt nytt uppdaterat koncept med ny visuell identitet. Där ingår även nya figurer för barnen att känna igen och framförallt ska miljön inspirera både barn, kunder men även handlarna som ska få möjlighet att se hur Lekia också kan se ut.

Jag är så imponerad över vår egna organisation och hur snabba vi varit med att ta fram en ny identitet men också ta vara på möjligheterna som gavs. I den nya butiken ska vi lyfta fram hur viktigt kundmötet är även om jag tycker att våra handlare redan är väldigt duktiga på det.

Baldvin Georgsson tror på den fysiska butiken och räds inte konkurrensen från e-handeln, även om han säger att leksaker går utmärkt att sälja den vägen, men tar istället fasta på att 75 procent av handeln fortfarande sker i fysisk butik.

 Då vi är en handlarägd kedja så är den fysiska handeln helt klart prioriterad och vi är duktiga på aktiviteter i butikerna. Men vi tillhandahåller e-handel för den kund som önskar. Då de gärna hämtar paketen i butik så driver e-handel trafik till butikerna. Vår e-handel har ökat med 70 procent i år men det är från låga nivåer, säger Baldvin Georgsson.

Han ser också ett växande intresse och behov för leksaker när allt fler föräldrar vill att barnen ska släppa mobiltelefoner och läsplattor och istället röra på sig eller umgås med bland annat sällskapsspel.

I våra uppföljningar ser vi att försäljningsprognoserna överträffas hela tiden. Även om lekåldern har sjunkit från 12 till 8 år så vill barn fortfarande leka i dag och utbudet med säsongs- och aktivitetsbaserade leksaker är stort i våra butiker. Det finns ingen exakt mall för hur en leksaksbutik ska se ut och det öppnar upp för en spännande framtid, avslutar han.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078