23948sdkhjf

JC Penney på fallrepet

Ännu en klassisk amerikansk varuhuskedja är på fallrepet. JC Penneys aktie sjönk på fredagen med 17 procent efter att nyhetsbyrån Reuters rapporterat att bolaget anlitat konsulter för att förbereda sig för en rekonstruktion eller konkurs.

I ett uttalande från senare på fredagen betonar JC Penney att bolaget kontinuerligt hyr in konsulter och att åtgärder vidtagits och vidtas för att stärka bolagets finansiella ställning, men tilllbakavisar Reuters uppgifter om en nära förestående konkurs eller rekonstruktion.

Det är dock ingen tvekan om att den 117-åriga varuhuskedjan är illa ute. JC Penney redovisade för första kvartalet 2019 en försäljningsminskning med 5,5 procent och en förlust på 154 miljoner dollar (1,4 miljarder kronor). Samtidigt offentliggjordes planer på att omedelbart stänga 27 butiker i 13 stater. Enligt Reuters har bolaget skulder på totalt cirka 4 miljarder dollar (37 miljarder kronor). 

JC Penney grundades 1902 i Kemmerer, Wyoming, av James Cash Penney. Han döpte den första butiken till ”The Golden Rule”, en hyllning till det populära ordspråket ”treat others as you would like to be treated” (behandla andra som du själv vill bli behandlad). 1914 bytte företaget namn till JC Penney.

I dag sysselsätter kedjan cirka 95 000 personer och driver cirka 860 butiker.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125