23948sdkhjf

Kappahl gör om bonussystem – butikspersonal kan tappa del av inkomst

Modekedjans butiksanställda har länge fått provision utöver lönen, baserat på försäljning och antalet arbetade timmar, men när systemet nu på test görs om kan de som arbetar i mindre lönsamma butiker missa extrapengarna, det uppger Handelsnytt. 

För när systemet görs om så får endast de som arbetar i lönsamma butiker ta del av extrapengarna då butiken måste ha nått föregående års försäljning om bonus ska delas ut.

– Naturligtvis kommer vi att få medarbetare som är missnöjda. De som har fått provision tidigare kanske blir helt utan, medan andra kanske tycker att det är jättebra för att deras butik har gått jättebra i många år, säger Jens Lindström, ombudsman på Handels.

Enligt Handelsnytt får modekedjans anställda enligt det nya bonussytemet fyra kronor extra per arbetad timme om de når upp till förra årets försäljning. För varje procentuell försäljningsökning utöver det belönas medarbetarna med en krona per arbetad timme.

Enligt Handelsnytt har kedjan gjort om systemet utan att komma överens med fackförbundet då bonusen räknas som en förmån utanför kollektivavtalet.

Modekedjan menar i sin tur att de anställdas lön inte påverkas.

– Alla våra medarbetare har en stor påverkansgrad i hur försäljningen i butik utvecklar sig, utifrån arbetssätt och engagemang i kundmötet. Bonussystemet ger medarbetarna möjlighet att tjäna mer, utöver sin lön, än tidigare, säger Martin Barden, Sverigechef hos Kappahl i en kommentar till tidningen.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093