23948sdkhjf

Zara tar ställning för kinesiskt styre

Spanska Zara, en av H&M:s främsta rivaler, har i ett uttalande på kinesiska sociala medier tagit ställning för kinesiskt självstyre i Hongkong, ett drag ämnat att distansera bolaget från kontroverser i den protesthärjade halvautonoma staden.

Inditex-ägda Zara tar avstånd från påståendet att bolaget står bakom proteströrelsen i Hongkong, framgår av ett inlägg på Weibo, en kinesisk mikroblogg liknande Twitter.

Utspelet kommer efter att Hongkong-tidningen Ming Pao publicerat en bild på ett meddelande som ska ha satts upp på en av klädkedjans butiker, som enligt meddelandet skulle hållas stängd under måndagen.

Meddelandet togs som ett kvitto på stöd för demokratiprotesterna i Hongkong som på måndagen fortsatte med omfattande studentstrejker, och fick spridning i sociala medier i Kina.

Regimvänliga medier har där propagerat mot demokratidemonstranterna samtidigt som regeringsföreträdare kallat vederbörande "terrorister".

"Zara har aldrig stöttat strejker och har aldrig publicerat några uttalanden i den aktuella saken eller om några aktioner relaterade till saken", skriver Zara. "Zaras uttalande" är på tisdagen bland de mest sökta termerna på Weibo. Anledningen till att butikerna inte öppnade som vanligt på måndagen var att anställda hade svårt att ta sig till jobbet, enligt vad en Inditex-källa uppger för Reuters. Samtliga butiker ska dock ha öppnat senare under måndagen.

Utländska varumärken har anledning att frukta de kinesiska konsumenternas vrede. Ett flertal bolag har under de senaste årens lopp fått dra sig ur landet efter att ha drabbats av sociala mediestormar som växt till köpbojkotter mot bolags produkter, vars ageranden ansetts vara i strid med Kinas intressen.

Zara och de övriga varumärkena i Inditex-sfären har hundratals butiker i Kina, som är den näst största marknaden för bolaget efter hemlandet Spanien. Det är inte heller första gången Zara är i kinesiskt blåsväder. Så sent som 2018 kritiserades klädkedjan för att på en webbsida ha identifierat Taiwan som ett land. Kinesiska staten har anspråk på Taiwan, som regimen hävdar är en utbrytarprovins.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.065