23948sdkhjf

Blek modehandel – skoförsäljningen rasade

Höstens modeförsäljning har fått en svag start. Inte minst i skohandeln där försäljningen fortsätter backa.

Försäljningen av kläder i fysiska butiker, med deras e-handel inräknad, minskade med 3,3 procent mätt på jämförbara enheter och i löpande priser i augusti jämfört med samma månad förra året, enligt Stilindex från Svensk Handel Stil.

Motsvarande siffra för skohandeln visar en försäljningsminskning om 10,2 procent under månaden. Skohandeln har haft en särskilt svag sommar med stora tapp både i juli och augusti.

Hittills i år har försäljningen av kläder minskat med 1,1 procent och försäljningen av skor med 4,1 procent. 

 – Modehandeln har det fortsatt motigt och visar en svag utveckling för kläder och en riktig dålig början på hösten för skor, säger Mikael Sandström, Svensk Handel Stils ordförande Mikael Sandström.

– Jag talar inte gärna om vädret som en alltid förklarande orsak, men värmeböljan med på sina ställen över 30 grader i slutet av månaden gav definitivt inte någon skjuts för försäljningen av höstvaror.

Svensk Handel siar bättre försäljning i september också sett i ljuset av tämligen svaga jämförelsetal, åtminstone i klädhandeln där försäljningen minskade med 1,4 procent medan skoförsäljningen i augusti i fjol uppvisade en  ökning under månaden med 3,1 procent.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093