23948sdkhjf

Ebays vd kliver av efter strid med styrelsen

Ebays vd, Devin Wenig, lämnar sin post, skriver e-handelsbolaget i ett pressmeddelande. Finanschefen Scott Schenkel tillträder som tillförordnad vd.

Devin Wenig förklarar själv på Twitter att skälet till att han lämnar är att han och styrelsen har olika syn på hur företaget ska ledas. ”De senaste veckorna har det blivit klart för mig att jag inte befrinner mig på samma våglängd som min styrelse. När sådant sker är det bäst för alla inblandade att vända blad”, skriver Wenig.

Devin Wenig har verkat som vd för Ebay sedan 12 år tillbaka, sedan 2015 som vd. Ebay har inlett processen med att hitta en långsiktig kandidat till jobbet, skriver bolaget.

Bolaget upprepar samtidigt sin tidigare guidning om en valutajusterad tillväxt på 2-3 procent för helåret.

Aktivistfonden Elliott tog i januari år en 4-procentig andel i Ebay och uppmanade då bolaget att genomföra en femstegsplan. Råden som följde var omstrukturering av portföljen, uppdatering och modernisering av e-handelsplattformen, omorganisation av organisationsstrukturen, översyn av kapitalallokering samt översyn av ledarskapsstrukturen.

Initiativet ledde till bland annat till att underhållningsproducenten Marvels vd Matt Murphy och Elliotts fondchef Jesse Cohn valdes in i styrelsen.

Aktien har stigit med omkring 50 procent sedan Elliott gick in i bolaget och i ett öppet brev hävdade sig se låsta värden som om de frigjordes kunde utlösa en kursrusning på 75-100 procent för aktien.

Ebays aktie handlades ned med drygt 2 procent i Wall Streets förhandel på onsdagen.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.14