23948sdkhjf

Fraktstöd sänks – nu blir Kinapaketen dyrare

När FN:s Världspostförening i förra veckan höll extrakongress, tog man ett efterlängtat beslut för den svenska posten och de svenska företagen. Den klassning som gjort att Kina haft kraftiga postsubventioner ändrades och Sverige kommer nu att kunna kräva 70 procent kostnadstäckning för paket från landet. Det är en nivå som dessutom kommer att kunna öka gradvis.  

– För svenska handlare är förändringen viktig. Det vore absurt att fortsätta att subventionera världens mest konkurrenskraftiga e-handelsnation. Kina är med och leder utvecklingen inom e-handeln men har fått lika stort fraktstöd som länder som Kuba och Gabon, säger Mats Hedenström, näringspolitisk chef på Svensk handel, i en kommentar. 

Postunionens subventioner inrättades i en annan tid, men har i Kinas fall till stor del spelat ut sin roll under de senaste årtiondena. Det är inte bara svenska handlare som missgynnats. Beräkningar visar att subventionerna kostade Postnord 100 miljoner kronor under 2017, en siffra som motsvarar nästan 20 procent av bolagets vinst det året. Sedan dess har Postnord vidtagit åtgärder som minskat inflödet av paket från Kina något. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.098