23948sdkhjf

Motigt för RNB – supersvagt kvartal för Polarn O Pyret

Väntad trög utveckling för RNB och allra sämst utvecklades barnklädeskedjan.

Rörelseresultaten försämras i samtliga av koncernens bolag men Polarn O. Pyrets resultat försämras mest med såväl svag försäljning som försämrad bruttomarginal och med ett rörelseresultat som rasade till -12 miljoner kronor under fjärde kvartalet (0).

Nettoomsättningen för barnklädeskedjan uppgick under fjärde kvartalet till 176 miljoner kronor (187).

Försäljningen i jämförbara egna enheter för alla länder minskade med 7,6 procent jämfört med föregående år, beräknad i svenska kronor.

Barnklädeskedjans e-handeln fortsatte dock att öka. Polarn O Pyret har 97 butiker varav 29 är franchise.

I kvartalet stängdes totalt fyra butiker för barnklädeskedjan i Sverige och Norge. I rapporten skriver koncernen att resultatet påverkats negativt av ett ”sortiment som har mottagits sämre kommersiellt jämfört med tidigare säsonger samt delvis legat fel prismässigt”.

Koncernens nettoomsättning minskade under fjärde kvartalet, juni till augusti, till 552 miljoner kronor (561). Försäljningen i jämförbara enheter i Sverige minskade med -0,3 procent och totalt i alla länder och i jämförbara butiker med med -1,3 procent.

Koncernens rörelseresultat före omstruktureringskostnader och nedskrivning av goodwill uppgick till -32 miljoner kronor (-3).Koncernens rörelseresultatet uppgick till -101 miljoner kronor (-3).Resultat efter skatt uppgick till -106 miljoner kronor (-13).

I rapporten framgår att arbetet med att ställa om till separata rörelsedrivande bolag, som beslutades om i december i fjol, blivit mer krävande än väntat men att arbetet är snart fullt ut genomfört och i rapporten skriver RNB att det fortsatt finns öppenhet för ägarförändringar för ett eller flera av bolagen. 

Nu väntar besparingar och åtgärder i samtliga bolag.

Ett rationaliseringsarbete är under genomförande i alla tre affärsområdena med planerade åtgärder avseende färre timmar i butik, lägre bemanning på huvudkontoret och fortsatt arbete med att minska varulagren”, skriver vd Magnus Håkansson i rapporten.

Nettoomsättningen för Brothers uppgick till 139 miljoner kronor under fjärde kvartalet (138). Rörelseresultatet för kvartalet uppgick till 4 miljoner kronor (5).

Försäljningen i jämförbara enheter i Sverige och Finland ökade med 5,1 procent, beräknad i svenska kronor. E-handelsförsäljningen ökade med 21 procent i kvartalet. Kedjan omfattar 54 fysiska butiker och e-handel.

Nettoomsättningen inom affärsområdet Departments & Stores, butiker på NK i Göteborg och Stockholm, uppgick till 229 miljoner kronor (231), en minskning med -0,6 procent. Rörelseresultatet före nedskrivning goodwill uppgick till -7 miljoner kronor (3).

Bolaget har 27 butiker på NK i Stockholm och 15 på NK i Göteborg och ser en ökad trafik till butikerna inte minst i Stockholm efeter en längre tid av renovering av varuhuset som ännu inte är helt genomförd.

I rapporten skriver koncernen att e-handelssatningen Man of a Kind är under utvärdering då verksamheten ökaroch lockar fler men behöver växa snabbare för att nå ett nollresultat. ”Innevarande år blir avgörande och potentialen i verksamheten kommer att utvärderas under året”, skriver RNB i rapporten.

Nettoomsättningen inom affärsområdet Man of a kind uppgick till 7 miljoner kronor (4).Rörelseresultatet uppgick till -3 miljoner kronor(-3). Varulagret för Man of a kind ingår i Departments & Stores varulager.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.099