23948sdkhjf

Flera kedjor vill till nytt handelsområde i Umeå

Sista delen i Umeås ringled öppnar upp för ett nytt, hett handelsområde.

Omdragningen av E4:an har ritat om handelskartan i Umeå. Nu pågår den sista etappen. Västra länken beräknas vara klar i oktober 2021 och med det planeras också ett nytt handelsområde vid Klockarbäcken öppna upp.

Det är fastighetsägaren Fondamentor Fastigheter som äger marken där Västra länken ska möta E12:an. Eftersom vägen ska gå mellan Baggböle och Umedalen hamnar handelsområdet nära för de omkring 5 000 bostäderna i området. Dessutom kommer den nya leden att innebära att södergående trafik från E12:an i väst samt väg 363 slipper köra genom stadskärnan.

– Jag skulle nog vilja påstå att det är Umeås mest intressanta handelsområde just nu vilket gör oss mycket uppvaktade för tillfället. Vi räknar med en fördubblad trafikmängd när vägen öppnar 2021, säger vd och delägare Robert Nilsson till Fri Köpenskap.

Beräknad ny handelsyta är omkring 30-40 000 kvadratmeter och området ligger vid Media Markt och K-Rauta som huserat där sedan länge. Robert Nilsson vill inte avslöja vilka kedjor de i dagsläget för samtal med men det rör sig om allt som hör hus, hem och bygg till. Dagligvaror är ett givet inslag liksom inredning, möbler och annan detaljhandel.

Lokaltidningarna har spekulerat länge om att Ica planerar en andra Maxi i Umeå. För ni samtal med dem?

– Jag kan inte uttala mig om vilka vi har kontakt med annat än att vi för förhandlingar med livsmedelsaktörer för området, säger Robert Nilsson.

Etableringsstorlekarna beräknas röra sig om allt från 400-500 kvadratmeter upp till 10 000 kvadratmeter.

– Det här kommer att bli ett oerhört attraktivt handels- och logistikområde. På framsidan finns en av Umeås största stadsdelar som inte har någon volymhandel eller stadskärna ännu och på grund av vägens position blir området mycket intressant för upphämtning av onlinehandel. Bakom området håller det också på att ske en stor exploatering, förklarar Robert Nilsson.

Bland annat har Komatsu Forrest gjort klart för en ny fabrik på 20 hektar som öppnar lagom till Västra länkens entré 2021.

Med det kommer förstås också underleverantörer och tillsammans med kommunala planer så blir det ett stort upptagningsområde både för vanlig handel och b2b.

I den norra delen av ringleden, vid Norra länken, görs nu också framsteg med exploateringen. Detaljplanen för Sandbäckens handelsområde som rymmer 37 500 kvadratmeter byggyta har nu klubbas igenom i byggnadsnämnden.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078