23948sdkhjf

Akademibokhandelns vd gläds åt positiv trend

Industrigruppen Volati, som sedan 2017 äger Akademibokhandeln, redovisar ett ebita-resultat på 153 miljoner kronor för det tredje kvartalet (123). Tidigare meddelat resultat var 145 miljoner kronor. Det framgår av delårsrapporten som släpptes på torsdagen.

Nettoomsättningen anges till 1.711 miljoner kronor (1.470), en tillväxt på 16 procent. Ackumulerat, januari-september, var tillväxten 18 procent.

Akademibokhandeln, som är ett eget affärsområde, fortsatte sin positiva trend under tredje kvartalet. Både försäljning och resultat förbättrades jämfört med samma period föregående år. I Volatis delårsrapport konstateras att ”affärsområdet under kvartalet haft en god efterfrågan i kärnsortimentet och en stark utveckling i den del av sortimentet som inte är böcker. Detta tillsammans med ett fortsatt fokus på kostnader och marginaler har påverkat lönsamheten positivt”.

Även e-handelskanalen Bokus har fortsatt trenden från andra kvartalet. Försäljningsvolymen har ökat samtidigt som marginalerna förbättrats.

– Så härligt att få visa positiva resultat när alla på företaget tillsammans har kämpat så hårt för att göra skillnad, kommenterar Akademibokhandelns vd Maria Edsman på Linkedin.

Affärsområde Handel har under hela året utmanats av den svagare kronan eftersom de flesta av bolagen importerar sina produkter. Volati är ändå mycket nöjda med hur väl affärsområdet har kunnat möta utmaningen genom att arbeta med såväl kostnader som prisjusteringar. Efterfrågan för affärsområdets produkter har varit fortsatt god under kvartalet.

"Som jag nämnde inledningsvis har verksamheten utvecklats väl under det tredje kvartalet och vi har fortsatt en god finansiell ställning. Nettoskuldsättningen i förhållande till ebitda uppgick till 2,2 gånger vid kvartalets utgång, vilket är väl inom vårt mål om en nettoskuld på max 3 gånger ebitda. Det är också viktigt att komma ihåg att det fjärde kvartalet normalt är Volatis säsongsmässigt starkaste kvartal sett till resultat och kassaflöde. Vi har med andra ord ett gott finansiellt utrymme att genomföra ytterligare förvärv när rätt möjligheter dyker upp, skriver Volatis vd Mårten Andersson i rapporten.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.08