23948sdkhjf

Modereturer fram och tillbaka över Östersjön

E-handelsreturer färdas långt för ompackning, visar en undersökning signerad Breakit.

Breakit har med hjälp av en GPS-sändare spårat hur svenska e-handlare inom mode och sport hanterar returer och följt paketen kors och tvärs över Östersjön.

De undersöka och tillbakaskickade paketen hamnade i både Polen och Estland hos bolag som är specialiserade på hantera just returer från svenska e-handelsbolag.

Ett av paketen färdades 236 mil till Polen för ompackning för att sedan nå Ellos lager i Sverige igen. H&M:s paket åker cirka 43 mil och Boozt paket cirka 68 mil men returerna hanteras inom Sverige.

Nellys och Sportamores paket  åker enligt Breakits undersökning fram och tillbaka över Östersjön och färdas 147 respektive 115 mil. 

Av de 32 undersökta e-handlarna skickar 5 av dem returerna för ompackning utanför landets gränser.

I Breakits undersökning framgår också att journalisten i vissa fall haft svårt att få svar på frågor från bolagen hur returhanteringen sker och att många väljer att mörka att hanteringen av returer går kors och tvärs över Östersjön. Nellys avgående vd Anna Ullman Sersé säger till Breakit att man förlagt returhanteringen utomlands för att den ska gå snabbare. 

– Men vi håller på och se över hela vår lagerlösning och hur vi hanterar returerna är med i den utredning som pågår, säger Anna Ullman Sersé  till Breakit. 

Förutom snabbare hantering uppges även konstnadskäl vara huvudanledning till att returerna från svenska kunder ofta hanteras i bland annat Polen och Estland.

Habit har tidigare uppmärksammat Sharon Cullinane, professor i hållbar logistik och Michael Browne, professor i professor i logistik och urbana godstransporter på Handelshögskolan vid Göteborg forsking kring returhanteringen i just modebranschen.

Forskarna slår i rapporten, som kom sent i fjol, fast att konsumtionen inom e-modehandeln har lett till att ett nytt osunt kundbeteende uppstått där kunder tenderar att systematiskt överbeställa varor, ofta trendiga plagg, för att sedan returnera flera av dem. 

Exakt klimatpåverkan för den osunda returkulturen är dock svår att uppge men i både rapporten och Breakits artikel konstateras att det 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.064