23948sdkhjf

Axfoods miljardavtal för superlagret klart

Nu är Axfoods avtal med den tyska teknikleverantören Witron om automatiseringen av koncernens nya superlager i Bålsta klart och underskrivet.

Under fyra år investerar Axfood 240 miljoner euro, i dag cirka 2,56 miljarder kronor, i automatiseringsutrustning från Witron.

I juli tecknades ett långsiktigt hyresavtal med NREP Logistics för den nya anläggningen, och nu är avtalet med Witron också klart.

Investeringarna fördelas på 20 procent 2019, cirka 25 procent 2020, cirka 45 procent 2022 och återstående 10 procent 2023, när lagret beräknas tas i drift.

Axfood räknar med att kostnadsgraden för logistikverksamheten, inklusive nytt hyresavtal och ökade avskrivningar, kommer att vara i nivå med nuvarande kostnadsgrad vid full drift. Därefter beräknas kostnadsgraden sjunka i takt med ökade volymer, enligt ett pressmeddelande.

– Jag är glad att vi nu har tecknat avtal med Witron. Det innebär att vi har alla viktiga pusselbitar på plats för fortsatt framdrift av bygget av vårt högautomatiserade logistikcenter utanför Stockholm. Lösningen kommer att ge oss en mer flexibel, effektiv och hållbar logistikkedja för varuförsörjningen till våra butiker och leveranserna kopplade till vår snabbt växande e-handel. Med investeringen tar vi ett stort steg in i framtiden och stärker hela Axfood-familjens konkurrenskraft, säger Klas Balkow, vd och koncernchef för Axfood.

För att säkra finansieringen har Axfood avtalat med Swedbank och SEB om en femårig kreditfacilitet om 3,5 miljarder SEK med syfte att säkra finansieringen av investeringen och för att fungera som bolagets likviditetsreserv.

Axfood valutasäkrar betalningsströmmarna enligt följande: 100 procent av betalningarna år 2019, 75 procent av betalningarna år 2021, 50 procent av betalningarna år 2022 och 25 procent av betalningarna år 2023. Varje fjärde kvartal med start 2020 kommer Axfood att säkra ytterligare 25 procentenheter av respektive års investeringsåtagande tills full säkring uppnås.

Lagret ska hantera både plock och leveranser till såväl butiker som e-handelskunder. Här samordnas stora delar av logistikverksamheten för Stockholm, Mälardalen och norrut, som i dag står för cirka 60 procent av Axfoods volymer. Lagret kommer att ersätta de nuvarande lagren i Jordbro, Borlänge, Årsta, Örebro, Skellefteå och Sätra. Dessutom skapas utrymme att öka kapaciteten med minst 40 procent.

– Det känns mycket bra att ha avtalet om den viktiga automationslösningen klart. Witron är en etablerad och stark partner. I övrigt har vi full framdrift. I början av september beviljades vi bygglov och markförberedelserna för att uppföra lagerbyggnaden har påbörjats. Vi har tecknat avtal om ett nytt planeringsverktyg och styrningssystem för transportflöden och även skapat möjlighet att nyttja ytterligare mark i anslutning till befintlig fastighet. Alla steg syftar till att realisera det affärsvärde som satsningen på vårt nya logistikcenter syftar till, säger Nicholas Pettersson, vd för Dagab, Axfoods inköps- och logistikbolag.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11