23948sdkhjf

H&M:s nya provisionsavtal omdiskuterat

Under veckoslutet har modekoncernens nya provisionsavtal för butiksanställda lett till diskussion.

H&M har från den 1 december sagt upp det tidigare provisionsavtalet för de butiksanställda i Sverige något som Arbetet rapporterade förra veckan.

I samband med det skrev tidningen att beslutet att förändra modellen innebär att många kommer att förlora ett tillskott på lönen 1 500 till 2 000 kronor.

Det är en summa som dock tillbakavisas av H&M och till Aftonbladet uppger Johanna Roos kommunikationschef H&M till tidningen att  ”självklart är det viktigt för oss att lyssna in våra medarbetares feedback och ta till oss av den då det är en viktig del av utvärderingen av den nya provisionssystemet. Jag vill också förtydliga att detta inte kommer innebära att man som butiksanställd förlorar flera tusen kronor per månad". 

Till tidningen säger Johanna Roos också att H&M inte har någon skyldighet, enligt detaljhandelsavtalet, att erbjuda provision till medarbetarna men att det är något som modekoncernen gjort och kommer att göra för ”att kunna motivera, engagera och involvera våra medarbetare i det dagliga arbetet och vi är stolta att kunna erbjuda den här förmånen till våra medarbetare i butik i Sverige”.

Enligt Handels har H&M sedan 2017 velat förändra provisonmodellen men då förhandlingarna avslutats i oenighet informerade modekoncernen i förra veckan personalen att ett nytt system nu införs ensidigt från arbetsgivarens sida.

Det nya systemet betalas provisionen endast ut om butiken uppnår ett specificerat försäljningsmål samtliga tre månader under varje kvartal.

 

Läs mer om: H&M
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109