23948sdkhjf

Arbetsmiljöverket slår till mot e-handlarna

Gör en särskild inspektionsinsats fram till årsskiftet.

I augusti inledde Arbetsmiljöverket en insats som riktas mot e-handeln, där man specialstuderar pakethantering vid terminaler och utlämningsställen. Målet är att genomföra 750 besök fram till årsskiftet. 

– Hösten och vintern är en intensiv period för alla som arbetar i e-handeln med både Black friday och julhandeln. De perioder när e-handeln ökar medför större arbetsmiljörisker för de som arbetar med paket på terminaler och utlämningsställen, säger Eric Storbjörk, arbetsmiljöinspektör på Arbetsmiljöverket och projektledare för den pågående inspektionsinsatsen, i ett pressmeddelande från myndigheten. 

De risker som är mest förekommande i branschen handlar om tunga lyft och dåliga arbetsställningar. På terminalerna är en vanlig riskfaktor truckarna som kör i anläggningarna. Det finns också en risk för våld och hot, främst på utlämningsställen. När kraven ökar på snabba leveranser ökar också riskerna för en arbetsbelastning som är ohälsosam. 

– Paketterminaler och utlämningsställen saknar ibland de hjälpmedel som behövs för att skapa en god arbetsmiljö. De utrymmen där man hanterar paket i butiker och på andra utlämningsställen är dessutom ofta för trånga under black friday och julen, då det blir många fler paket att hantera, säger Eric Storbjörk. 

Arbetsmiljöverket kontrollerar om arbetsgivarna arbetar systematiskt med att förbättra arbetsmiljön och förebygga risker.  

– E-handeln bildar en kedja av aktörer som hakar i varandra och utför olika moment innan en vara slutligen når kunden. Det sätter ljuset på det samordningsansvar som finns för de arbetsgivare som har andras arbetstagare i sin verksamhet, eller har egna anställda som utför arbete på uppdrag av andra. Under helger och semesterperioder är det dessutom många unga vuxna som hyrs in för att hantera arbetstoppar. Det ställer särskilda krav på bra introduktionsutbildning, säger Eric Storbjörk. 

Under hösten har Arbetsmiljöverket alltså gjort kontroller av terminaler och utlämningsställen. Nästa år går man vidare inom branschen och riktar sina insatser mot chaufförernas arbetssituation i logistikkedjan. Under årets ska man göra 1 500 besök över hela landet. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093