23948sdkhjf

Coop och Strongpoint i ny storaffär – hämtskåp till 20 butiker

Efter framgångsrika pilottester – nu slår Coop på stora trumman.

Fri Köpenskap har vid flera tillfällen berättat om Coops planer på att växla upp satsningen med hämtskåp för e-handeln.

Nu har dagligvarukedjan tecknat ett avtal med Strongpoint om hämtskåp till ytterligare 20 orter som är tänkt att rullas ut under våren. Exakt vart skåpen ska placeras är däremot inte klart i dagsläget.

Coop Hämta med hämtskåp har tagits emot positivt av våra kunder och med data från piloterna ser vi nu möjligheten att öka takten och placera fler skåp ute i landet, säger Catrin Folkesson, affärsområdesdirektör för Coop Online.

De tempererade skåpen öppnas enkelt av kunderna via mobiltelefonerna. Huvudfördelarna är att det går snabbt att hämta upp kassarna, att kunderna själva kan bestämma när de vill hämta samt att det blir enklare att få ihop e-handelskalkylen för butikskedjorna. Hemleveranser är nämligen kostsamt.

Coop pilottestade skåpen hos Stora Coop Varberg, Stora Coop Kungsbacka samt en tillfällig sommarsatsning på ett fristående skåp på Sandhamn i Stockholms skärgård. I en intervju med Fri Köpenskap i september kunde Niklas Zeitlin, operativ chef för Coop Online, också berätta att fem nya skåp var på väg ut bland annat till Stora Coop Märsta och Stora Coop i Enköping.

Inräknat tillsammans med övriga lösningar i Hämta-koncepten ska 70-80 olika typer av lösningar finnas på plats innan årsskiftet och därefter planeras takten att ökas under 2020.

– Hämtalanseringarna rullar på enligt plan och den nya ordern är en del i vår ökade takt som planeras under 2020. Enligt den data och feedback som vi fått från våra pilottester så kan vi se att skåpen är ett bra komplement på vissa platser och bland vissa kundgrupper, säger Tarik Belqaid, pressansvarig hos Coop till Fri Köpenskap.

För Strongpoint är den nya ordern en stor seger.

Framförallt är det här ett tydligt bevis på att skåpen fungerar väl både tekniskt och ekonomiskt, säger Sven Calissendorff, vd för Strongpoint till Fri Köpenskap.

Förutom till Sverige har Stongpoint levererat sina hämtskåp till Norge, Ryssland, Litauen, Estland, Italien, Spanien, Tyskland och USA. Men när det gäller antalet skåp i förhållande till antal butiker är Sverige störst i världen. En utveckling som främst drivits av Axfood, med runt 80-100 skåp, samt på sistone Coop och nyligen även några enskilda Icahandlare. 

Det finns en väldigt stor potential att växa. Den order som Coop nu lägger är ett kvitto på att konceptet uppskattas av både kunderna och butikskedjorna, vilket är väldigt roligt, säger Sven Calissendorff.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.096