23948sdkhjf

Oro i handeln under årets sista månad

E-handeln går mot trenden.

Julhandeln kommer förmodligen att slå rekord även i år, men handlarnas tro på lönsamhet är inte lika stor, det framgår av den senaste upplagan av Handelsbarometern från Svensk Handel. Det är framförallt den fysiska handeln som ser tveksamt på framtiden där Framtidsindikatorn backat med 88,2 enheter.

– Framtidstron bland butikshandlarna minskar i december. Det återspeglar den tuffa omställning som pågår inom handeln, även om julhandeln ger ett välbehövligt uppsving oroar sig många för att det kommande året kan bli ett riktigt stålbad, säger Karin Johansson, vd på Svensk Handel i en kommentar.

Både dagligvaru- och sällanköpshandeln ser en minskad optimism med -8,7 respektive -7,4 procent respektive men sällanköpshandeln har fortsatt lägst siffror med 81,3 i jämförelse med index på 100. Dagligvaruhandeln ligger på 95,4.

På nätet råder det en helt annan stämning, där ökade indikatorn för försjälning med 11,8 enheter och landade på 111,9 över indexet.

– Efter en svag novembersiffra sjuder återigen optimismen bland landets e-handlare. Tillväxten inom handeln sker på nätet och e-handlarna ser ljust på framtiden. Nöten som många behöver knäcka stavas lönsamhet, trots starka utsikter för försäljningen släpar tron på lönsamheten efter, säger Karin Johansson.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125