23948sdkhjf

Lyko utreds av Konkurrensverket

First North-listade Lyko utreds av Konkurrensverket, enligt uppgifter till Dagens Industri.

I oktober utfördes en gryningsräd mot det börsnoterade hårvårdsbolaget och två andra hårvårdsbolag.

Bakgrunden till gryningsräden är misstankar om att Lyko och de två andra bolagen samarbetat för att stänga konkurrenter ute från marknaden, skriver Dagens industri.

"Vi var på plats och utförde gryningsräden, därefter har vi inlett en utredning. Hur den går vidare kan jag inte säga", säger Jimmy Dominius, pressekreterare på Konkurrensverket.

Dagens industri har tagit del av domstolshandlingar som visar att Konkurrensverket misstänker att Lyko "avtalat eller samordnat" med två andra bolag för att "förhindra eller försvåra" för ett annat bolag att etablera sig på den svenska marknaden för professionella hårvårdsprodukter.

Men att Lyko skulle vara skyldig till något konkurrensbrott förnekar bolagets vd Rickard Lyko. "Vår inblandning är så minimal. Jag förstår varför utredningen gjordes hos oss, men vi har ingen direktinblandning i det här, som vi bedömer det", säger han.

Trots räden valde bolaget att inte kommunicera att man står under utredning. Drygt en vecka efter räden presenterade Lyko sin delårsrapport, men nämnde inte där att utredningen pågår.

Enligt Rickard Lyko är upprinnelsen till Konkurrensverkets räd och utredning en tillfällighet. "Vi hade en träff med alla våra leverantörer där vi berättar vad vi gör och ska göra framåt. Dagen efter sålde vi ut det varumärke som bolaget tagit över agenturen för, det sammanföll olyckligt. Vi gör sådana köp titt som tätt, när någon tar över agenturen eller säljer ut, så köper vi in hela lagret och säljer ut det billigt för att flytta volymerna. Det tror jag var upprinningen till att vi blev objekt för utredningen", säger han. Skulle Lyko vara skyldiga till brott väntar böter, som mest rör det sig om 10 procent av omsättningen. Under 2018 omsatte Lyko nästan 590 miljoner kronor.

Bolaget har haft ett starkt 2019 på First North. Hittills i år är aktien upp 66 procent.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094