23948sdkhjf

Svensk Handel Stil spår revansch i klädhandeln – minus i skohandeln 2019

Upphämtning också i fysiska klädbutiker men Svensk Handel Stils prognos är att försäljningen i såväl kläd- som skohandeln landar på minus när modeåret 2019 ska summeras.

Hittills i år, januari till 18 december, har klädhandelns försäljning minskat medan 0,7 procent mätt i löpande priser och i jämförbara butiker med deras e-handel inräknad. Motsvarande siffra för skohandeln visar en försäljningsminskning om 1,7 procent hittills i år.

Prognosen för december är att klädhandelns försäljning landar på ett försiktigt plus om 1,0 procent medan försäljningen i skohandeln väntas minska med 2,5 procent.

Sammantaget tror jag att den fysiska handeln revanscherar sig och att den totala decemberförsäljningen landar på 0-2 procent för kläder och minus 2-3 procent för skor, säger Mikael Sandström, ordförande Svensk handel Stil.


Samtidigt har butikernas e-handel tagit fart i december vilket var en effekt av att Black week och Black friday inföll i december i år.

– Så fick vi svar på varför e-handelsförsäljningen var så svag i november; den exploderade i december. Eftersom Black Friday låg så sent i år skedde en del av försäljningen i början av december, säger Mikael Sandström och lägger till att ”om man bara tittar på den fysiska handeln skulle försäljningen ligga på minus 4-5 procent för kläder och minus 7-8 procent för skor”.

När modeåret 2019 ska summeras så visar Svensk Handel Stil prognos att klädförsäljningen minskade med 1,4 procent 2019 och skohandelns försäljning minska med 3,5 procent.

Det är vanskligt att sia om försäljningen de närmaste dagarna och i mellandagarna i de fysiska butikerna. Dagarna före jul ligger dock perfekt för försäljningen med en klämdag den 23 december och ett lagom antal öppna dagar i mellandagarna där många tagit långledigt. E-handeln är heller inget alternativ nu eftersom leveranserna inte hinner fram till julafton och historiskt sett är mellandagarna bra för de fysiska butikerna, menar Sandström.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078