23948sdkhjf

Nytt butiksgrepp – ålderskontroll med ansiktsigenkänning

Strongpoint lanserar ny tjänst för självutcheckning.

Det tekniska retailföretaget Strongpoint adderar en ny tjänst till självutcheckning, e-handelsskåp samt Vensafe varuautomater.

Tjänsten som bygger på ansiktsskanning har utvecklats av det brittiska företaget Yoti och möjliggör självutcheckning för åldersreglerade produkter som exempelvis tobak.

Först ut att ta Strongpoints nya tjänst i bruk är den estniska kedjan Keila Tarbijate. Uppskattningsvis 95 procent av tobaksköpen i butiken görs med hjälp av lösningen.

Tekniken fungerar väldigt bra men det finns en del lagstiftning som ligger bakom och sedan gäller det att skapa acceptans på marknaden. De svenska kedjorna är intresserade men än så länge har vi ingen kund här, berättar Sverigechefen Sven Calissendorff för Fri Köpenskap och tillägger:

– Men ambitionen är att få igång ett par piloter i Sverige i år. Då handlar det inledningsvis om e-handelsskåpen samt Vensafe-automaterna men hänger på att kedjorna anser att det är en okej metod.

Tekniken läser av ett antal mätpunkter i ansiktet och kan på så sätt avgöra kundens ålder. På grund av GDPR lagras inga uppgifter utan en ny mätning görs varje gång kunden handlar.

– För ren åldersigenkänning som vid köp av tobak och energidrycker kan tekniken användas rakt av men när det gäller exempelvis mediciner och alkohol blir det lite knepigare eftersom man enligt svensk lagstiftning behöver säkerställa att personen som handlar inte är märkbart påverkad, konstaterar Sven Calissendorff.

För att ha viss marginal nedåt används tjänsten i Estland för kunder som är 29 år eller äldre.

– Tekniken är ganska exakt så det går att sätta en betydligt tajtare gräns än så men för att vara helt på den säkra sidan har man valt den modellen.

I september planerade fem retailkedjor i Stockholm att dra igång ett test kring ansiktsigenkänning i butik men det har lagts på is då Datainspektionen utreder hur tekniken förhåller sig till GDPR. Läs mer om det här.

Artikeln är en del av vårt tema om Teknik.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.202