23948sdkhjf

Förbättrad arbetsmiljö hos Jysk – men miljonvite kvarstår

Handels och Arbetsmiljöverket ser framsteg hos Jysk men frågan om miljonviteskravet om 1,5 miljoner kronor som riktades mot detaljhandelskedjan i fjol är inte avgjord, uppger Handelsnytt.

Detta för att kedjan enligt Arbetsmiljöverket på vissa håll även fortsatt har problem med stökiga och överfulla lager och brister i utrustning som kan ge upphov till arbets- och belastningssakador.

Sedan i våras har myndigheten granskat ytterligare 20 butiker runt om i landet och kan konstatera att detaljhandelskedjan förbättrat arbetsmiljön på flera lager och rutiner och frågorna som rör utbildning och rutiner setts över.

– Det vore konstigt om det vore fläckfritt, det är det aldrig. Vi märker att de har tagit tag i frågorna, men vi ser också saker som inte är bra. Nu måste vi sätta oss ner med kravlistan och gå igenom den punkt för punkt, säger Robert Aldén, sektionschef på Arbetsmiljöverket region Öst till Handelsnytt.

Den kravlista som togs fram i sambannd med miljonvitet grundar sig i en inspektionsinsats som myndigheten gjorde mot kedjan under 2016 och 2017 och där brister i nära 100 butiker framkom. Då handlade det om bland annat underbemanning, överfulla lager och risk för belastningskador och besvär då rutiner och

Till Handelsnytt uppger kedjan att stora satsningar har gjorts på att förbättra arbetsmiljön och bland annat har en arbetsmiljöspecialist anställts.

– Vi är medvetna om att det finns moment i butiksmedarbetarnas vardag som medför risker och det är vårt ansvar att systematiskt undersöka och vidta riskreducerande åtgärder. Under det senaste året har vi grundligt undersökt och riskbedömt samtliga butiker för att förebygga och identifiera risker, samt minska belastning. I det arbetet har vi tagit hjälp av företagshälsovård, uppger Charlotta Lindborg, HR-chef på Jysk till Handelsnytt.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11