23948sdkhjf

Förbud mot kontantfria butiker i New York

När lagen träder i kraft måste alla butiker och restauranger i miljonstaden ta emot kontanter.

Snart blir det förbjudet i New York med kontantlösa butiker och restauranger. En lag har röstats igenom som placerar staden i fronten för en nationell rörelse som vill tvinga all affärsverksamhet att acceptera kontanter, skriver New York Times.

Kreditkort och mobiltelefoner har tagit över allt mer som betalningslösning i stora delar av världen. Ibland är det också det enda sättet att betala. Det är den utvecklingen som den nationalla rörelsen vill få stopp på.

I Massachusetts är det ända sedan 1978 enligt lag reglerat att alla retailföretag måste ta emot kontanter. New Jersey, Philadelphia och San Francisco införde liknande lagar förra året och fler städer är på väg att följa efter.

Lagstiftarna i New York City går ett steg längre och siktar även in sig på företag inom delningsekonomin, matappsleverantörer och verksamheter där ansiktsigenkänning används vid entrén. Allt för att minska effekterna av den digitalisering som stänger ute människor, antingen av finansiella skäl eller på grund av deras värderingar. Bara maskiner som konverterar kontanter till kort, som är fallet i många tvättomater, är undantagna från lagen.

Omkring 25 procent av New Yorks befolkning bedöms enbart kunna betala med kontanter.

– Konsumenter bör ha rätt att kunna välja om de vill betala med kontanter eller inte, säger kommunalpolitikern Ritchie Torres till New York Times.

Den nya lagen röstades igenom med stor marginal. En talesperson för borgmästaren Bill De Blasio har sagt att hans administration stöder lagens intention, men att den först måste utvärderas. Om allt går enligt planerna så träder lagen i kraft i höst. Butiker och restauranger riskerar då böter på 1 000 dollar vid en första överträdelse och på 1 500 dollar för varje efterföljande överträdelse.

Kommentera en artikel (4)
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.126