23948sdkhjf

Nu kontrolleras arbetsmiljön i e-handeln

Arbetsmiljöverket går vidare efter höstens inspektioner.

Under hösten inledde Arbetsmiljöverket sin inspektionsinsats mot e-handeln. Nu går man vidare och sätter fokus på lagerarbetet och paketbudens arbetsmiljö. 

– Vi ska besöka e-handlarnas egna lager och dessutom göra några kontroller av hur utlämning av paket i butik fungerar. Under insatsen inspekterar vi också arbetsmiljön för de chaufförer som kör distributionsbilar och levererar paket till utlämningsställen eller direkt till e handelskunderna, säger Eric Storbjörk, arbetsmiljöinspektör och projektledare för insatsen, i ett pressmeddelande. 

Ett av de stora problemen inom e-handeln är tunga lyft och skadliga arbetsställningar. Många chaufförer jobbar trångt, och med skrymmande paket. 

– De typer av fordon som används är allt från små skåpbilar till större distributionslastbilar. Paketen kan dessutom i stort sett se ut hur som helst. Det innebär att varje last är unik och då kan det vara svårt att lasta bilarna på ett genomtänkt sätt som underlättar för chaufförerna i deras arbete. Det är en ergonomisk utmaning för de som ansvarar för arbetsmiljön och ett av de områden som vi ska granska under insatsen, säger Eric Storbjörk. 

Ett annat problemområde är hot och våld på arbetet, något som inte minst gäller chaufförerna. Nya krav på snabba och precisa leveranser kan också skapa stress. 

– Vid våra besök hos e-handlare och företag som har distributionsförare anställda, för vi en dialog med arbetsgivarna om det systematiska arbetsmiljöarbetet. Vi ställer frågor om belastningsergonomi, ohälsosam arbetsbelastning, användning av teknisk utrustning samt hur de jobbar förebyggande med trafiksäkerhet. Vi tar även upp behovet av att e-handeln samordnar sina insatser för arbetsmiljön i hela kedjan, säger Eric Storbjörk. 

Inspektionerna kommer att pågå fram till december 2020. Under hösten gjorde Arbetsmiljöverket 750 inspektioner och nu planerar man för lika många till. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094