23948sdkhjf

Vill ha individuella löner för handelns tjänstemän

Svensk Handel vill ha ”balanserade löneökningar” och en modell som främjar individuell lönesättning för tjänstemän. Det är de viktigaste arbetsgivarkraven i årets avtalsrörelse.

Balanserade löneökningar och en löneavtalsmodell som främjar individuell lönesättning är Svensk Handels utgångspunkter inför förhandlingarna om nya kollektivavtal för handelns tjänstemän.

Svensk Handel har växlat krav med Unionen och Akademikerförbunden om nya kollektivavtal för drygt 80 000 av handelns tjänstemän. Det handlar om bland annat administrativ personal på kedjornas huvudkontor, butikschefer och anställda inom e-handeln.

”Handelns spelplan står mitt i en omfattande omvandling som drivs av nya kundbeteenden, växande e-handel och snabbt tilltagande internationell konkurrens. Priserna i handeln är pressade och marginalerna för många handlare är lövtunna. Ett uttryck för detta är att Sverige blev sex butiker fattigare varje dag under år 2018”, skriver arbetsgivarorganisationen i ett pressmeddelande.

– Dagens kund ställer allt högre krav på pris, tillgänglighet och snabbhet i leveranserna. För att svenska företag ska klara den internationella konkurrens som råder i handeln behöver vi teckna moderna kollektivavtal som ger företagen rätt förutsättningar, säger Anna Nordin, förhandlingschef på Svensk Handel, i en kommentar.

Svensk Handels huvudkrav inför förhandlingarna om nya tjänstemannaavtal är en löneavtalsmodell nära företagen som främjar individuell och differentierad lönesättning. Organisationen vill ge företagen större utrymme att premiera goda insatser, och förmå att attrahera och behålla kompetens.

Det är också viktigt för handelns företag att löneökningstakten blir återhållsam, skriver Svensk Handel.

Avtalen för tjänstemän i handeln löper ut den 30 april.

Artikeln är en del av vårt tema om Avtalsrörelsen.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.089