23948sdkhjf

Konkursökning i detaljhandeln – kris väntas för köpcentrum

”Stabiliserat sig på en högre nivå”, uppger UC.

I februari ökade antalet konkurser i detaljhandeln med 8 procent enligt statistik från UC. Under månaden gick 54 bolag i delbranschen i konkurs jämfört med 50 stycken under samma månad i fjol.

Konkurstakten verkar ha stabiliserat sig på en högre nivå i detaljhandeln. Det alla väntar på nu är att krisen ska nå fastighetsbranschen när butikslokalerna står alltmer tomma. Det kommer sannolikhet att påverka både större köpcentrum och i mindre tätorter, säger Richard Damberg, ekonom på UC.


Hittills i år, januari till februari, har dock antalet konkurser minskat med 3 procent då totalt 109 företag i delbranschen gått omkull jämfört med 112 under årets två första månader i fjol.

Totalt ökade antalet konkurser med 11 procent i februari 2020 jämfört med februari i fjol. Konkurserna inom transportsektorn, som kan påverkas av coronaviruset spridning i världen, har ökat med 17 procent. Även konkurser bland enskilda firmor ökar, hittills i år med 27 procent. Hittills i år har konkuserna totalt ökat med 9 procent.

Om coronavirusets spridning fortsätter och blir långvarig kommer många företag att få problem. Mindre bolag som är beroende av leverantörer i Kina är extra utsatta. Likaså kommer resebyråer och flygbolag få det extra tufft när resandet går ner. Effekterna kan bli ökade varsel och konkurserna kan komma att öka framåt sommaren, säger Richard Damberg.

Läs mer om: UC
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078