23948sdkhjf

HUI sänker prognosen – coronaviruset minskar framtidstron

I spåren av coronaviruset sänker HUI Research prognosen för årets försäljning i Detaljhandelns konjunkturrapport som presenteras i dag.

Sänkningen gäller detaljhandeln i stort, medan dagligvaruhandeln och e-handeln bedöms på kort sikt ha en fördel om konsumenterna undviker butiker och folksamlingar.

– En sänkt prognos för handelns utveckling 2020 är naturlig eftersom coronaviruset sänker konjunkturen och hushållens framtidstro samtidigt som handeln drabbas av sourcingproblem och färre besök till butikerna. Även bemanningen kan påverkas för en del företag. Möjligtvis kan handelns nedgång dämpas av att hushåll som inte reser eller besöker restauranger istället konsumerar handelsvaror, kommenterar Jonas Arnberg, vd för HUI Research.

Detaljhandeln skyddas också till viss del av att hushållen har en del att ge och tagit över som tillväxtlok.

Konjunkturmässigt tror HUI på en svag utveckling under åtminstone det första halvåret 2020 och reviderar ner sin BNP-prognos till 0,5 procent till följd av att försämrade globala utsikter påverkar export och investeringar.

– Coronautbrottet visar på sårbarheten i en världsekonomi med hög skuldsättning och stora obalanser. En lågkonjunktur har kommit närmare, men om det innebär ett hack i kurvan eller en mer utdragen avmattning är en öppen fråga, säger Jonas Arnberg.

Sannolikheten för en återgång till negativa räntor i Sverige har ökat betydligt, även om Riksbanken sannolikt överväger andra åtgärder i första hand, skriver HUI.

Procentuell tillväxt i svensk ekonomi, tidigare prognoser inom parentes

2019

Prognos 2020

Prognos 2021

BNP (fasta priser)

1,2

0,5 (1,2)

1,4

Hushållens konsumtion (fasta priser)

1,2

1,4 (1,6)

1,4 (1,7)

Total detaljhandel (löpande priser)

3,4

2,0 (2,5)

2,0

Dagligvaruhandel (löpande priser)

3,5

3,0

2,5

Sällanköpsvaruhandel (löpande priser)

3,2

1,5 (2,5)

2,0

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11