23948sdkhjf

Rekonstruktion för Brothers, Departments & Stores och Polarn O. Pyret

RNB ansöker om att försätta dotterbolagen i rekonstruktion.

På måndagsmorgonen aviserade RNB, Retail and Brands, att koncernen ansökt om att få försätta dotterbolagen Brothers, Departments & Stores och Polarn O. Pyret i rekonstruktion.I Departments & Stores innefattas också e-handelssatsningen man of a kind.

Ansökan godkändes senare på måndagen av Stockholms tingsrätt. Borgenärssammanträde hålls den 29 april 2020 vid Stockholms tingsrätt.

Beskedet om rekonstruktionsansökan kom i samband med delårsrapporten för räkenskapsårets andra kvartal, december till februari.

Modekoncernen meddelar att butiker och e-handel ska hålla öppet under rekonstruktionen men att bolagen ska genomföra "operativa och organisatoriska förändringar".

”Beslutet att ansöka om rekonstruktion baseras på den likviditetskris som bolagen för närvarande befinner sig i som en direkt konsekvens av den globala pandemin covid-19”. Rekonstruktionerna är nödvändiga för att dels kortsiktigt ge bolagen förutsättningar att ta sig igenom den extrema situation som covid -19 innebär samt dels långsiktigt ge bolagen den tid som behövs för att få att lösa deras finansiella situation, heter det i ett pressmeddelande.

För att nå långsiktig lönsamhet räknar bolaget med att omförhandla av kontrakt med hyresvärdar. Därtill ska arbetet med att förnya Polarn O. Pyrets inköpsprocess samt struktur i sortimentet intensifieras och är en viktig del i rekonstruktionsplanen. Bolagets uppdaterade inriktning styrs av en nytillsatt vd, Johan Munck, och en ny inköpschef.

För Brothers del handlar det om att fortsätta arbetet med en förnyelse av sortiment enligt en ny marknadsstrategi i och med leveranserna av vårsortimentet 2020.

När det gäller verksamheterna på NK, Departments & Stores, beskriver bolaget situationen som akut "efter den globala pandemins påverkan på inhemsk efterfrågan och helt avstannad internationell turism". Det har lett till färre besökare som inte matchat högre personalkostnader och lokalhyror. Departments & Stores bedriver dock en fundamentalt sund verksamhet skriver bolaget, men där bolaget under flera års tid har investerat i förnyelsen av NK-varuhuset i Stockholm.   

"Rekonstruktionsförfarandet bedöms medföra väsentliga eftergifter för såväl fastighetsägare, leverantörer och övriga fordringsägare", heter det pressmeddelandet.

Koncernens nettoomsättningen minskade till 561 miljoner kronor (604) under andra kvartalet, december till februari.

Jämförbar försäljning i alla länder för koncernen minskade med -11,6 procent under kvartalet.

Försäljningen i jämförbara enheter i Sverige minskade med -9,4 procent.

Koncernens rörelseresultatet uppgick till -52 miljoner kronor (-28).

Resultat efter skatt uppgick till -63 miljoner kronor (-35).

I december slutfördes en företrädesemission som tillförde cirka 84,8 miljoner kronor före emissionskostnader.

Nettoomsättningen inom affärsområdet Departments & Stores uppgick till 248 miljoner kronor (253), en minskning med -1,9 procent.

Rörelseresultatet uppgick till -13 miljoner kronor (6). Nettoomsättningen inom affärsområdet Man of a kind ökade till 7 miljoner kronor (6). Rörelseresultatet uppgick till -2 miljoner kronor (-5)

Nettoomsättningen för Polarn O. Pyret uppgick till 188 miljoner kronor (220). Rörelseresulatet för barnmodekedjan uppgick till -11 miljoner kronor (15).

Nettoomsättningen för Brothers uppgick till 118 miljoner kronor (125). Rörelseresultatet för kvartalet uppgick till -16 miljoner kronor (-17)

"Vår e-handel stod emot den svaga utvecklingen och uppvisade en mindre ökning. December månad svarade för den största nedgången både i kronor och procent", skriver koncernen i delårsrapporten.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078