23948sdkhjf

UC: För tidigt att sia om konkursläget i detaljhandeln

Konkurserna antas öka markant även i andra branscher än restaurangbranschen där konkurserna ökat med 57 procent hittills i mars.

UC har släppt extra konkursstatistik, baserad på inkomna konkurser under perioden 1 till 20 mars 2020, som visar att konkurserna inom hotell- och restaurangbranschen väntas öka med 57 procent jämfört med samma period 2019.

Dock kan  UC ännu inte se hur utvecklingen och effekten inom exempelvis detaljhandelsbranschen blir men man väntar sig en andra våg av konkurser bland småföretagen.

E-handeln, som enligt UC står sig stabil,kan ha gynnat småföretagare.

I en övrigt dyster bild när vi analyserar inkomna konkurser så håller e-handeln i sig, i antal köp räknat. Dagligvaruhandeln har fått ett uppsving som kommer att vara kortvarig. I karantän passar vi på att handla matvaror, kläder och kapitalvaror. Produktionsbolag för digitala event har hög efterfrågan, säger Richard Damberg, ekonom hos UC.

Totalt sett väntas 1,8 bolag per dag att gå i konkurs i mars jämfört med 1,1 bolag i konkurs under samma månad i fjol. Statistiken är en uppskattning baserad på den fortsatta konkursutvecklingen, i den takt den ser ut nu, inom hotell- och restaurangbranschen.

Vi väntar oss precis som alla andra en våg av konkurser bland småföretagen. Många förhandlar just nu om sin hyra, säger upp personal och ber om uppskov från leverantörer. När inte det räcker återstår bara nedläggning, säger Richard Damberg.

Läs mer om: UC
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11