23948sdkhjf

Svensk Handel: "Företagens likviditetsproblem fördjupas"

I lördags gick Svensk Handel ut med uppgifterna om att tre av tio handlare inom sällanköpshandeln kan tvingas stänga ned verksamheten inom max två månader.

Vissa om en månad då  likviditetsbristen bland handlarna snabbt  tilltagit.

Uppgifterna bygger på en undersökning som Svensk Handel låtit göra bland medlemsföretagen.

– För varje dag som coronakrisens förlamande effekt på handeln pågår fördjupas företagens likviditetsproblem. Läget är allvarligt och risken är uppenbar att vi står inför en utslagning av handelsföretag som saknar motstycke i modern tid, säger Karin Johansson, vd på Svensk Handel.


I undersökningen anger varannan butik i sällanköpsvaruhandeln att de har tappat minst 40 procent av sin försäljning och  var tionde butik har tvingats se försäljningen rasa med minst 80 procent. Handlare och kedjor som Dagens Handel varit i kontakt med visar att försäljningen rasat i bland upp emot 98 procent.

Trots att flera politiska åtgärder har satts in i syfte att hjälpa företagen riskerar fortsatt 65 000 jobb att försvinna i detalj- och partihandeln, dessutom kan cirka 150 000 anställda tvingas gå ned i arbetstid, uppger Svensk Handel.

Sex av tio företag inom sällanköpsvaruhandeln anger att de använder sig av systemet för kortidspermittering, eller planerar att göra det. 

– Kortidspermittering en är viktig åtgärd för att rädda jobben i handeln. Reformen behöver dock utökas till att gälla hela arbetstiden, säger Karin Johansson som även fortsatt påpekar att hyreslättnader måste till om inte företagen ska gå under och tusentals arbeten försvinna.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.109