23948sdkhjf

Clas Ohlson tappar fart – permitterar och minskar organisationen

Minskad försäljning till följd av coronapandemin pareras med tillfälliga permitteringar och genom att krympa tjänstemannaorganisationen.

Clas Ohlsons försäljning uppgick till 502 miljoner kronor (605) i mars vilket var en minskning med 17 procent jämfört med samma månad föregående år. Det motsvarar en organisk försäljningsminskning om 13 procent.
 Försäljningen i jämförbara enheter och lokal valuta minskade med 11 procent. 
Onlineförsäljningen ökade under mars med 50 procent i mars och uppgick till 48 miljoner kronor (32).  Från den 1 maj kommer e-handeln i Storbritannien att ske via amazon.com.

I rapporten skriver Clas Ohlson att hemleverans som alternativ har ökat och en ”drive-in”-lösning är lanserad. Försäljningen av kedjans sortiment på  Mathem.se och Kolonial.no ha ökat kraftigt.

Enligt detaljhandelskedjan påverkas försäljningen negativt av coronapandemin och stängningen av butiker utanför Norden, samt den svagare norska kronan. 

Jämfört med samma månad föregående år har butiksbeståndet minskats netto med 8 butiker (föregående år ökning med 10). Vid periodens utgång uppgick det totala antalet butiker till 229. Under tredje kvartalet stänger butiken på Kullagatan i Helsingborg att stänga under tredje kvartalet i år. 

För att parera minskad försäljning och coronkris permitterar detaljhandelskedjan personal i butiker, för närvarande är cirka 300 medarbetare  tillfälligt permitterade från ett drygt 70-tal butiker. Utöver detta kommer även tjänstemän att beröras av deltidspermitteringar.


Därtill ska tjänstemannaorganisationen bantas och åtgärden har initierats. Dialog har initierats med samtliga hyresvärdar för att finna lösningar för båda parter vad gäller hyres- och betalningsvillkor.

Vidare uppger detaljhandelkedjan att "den rådande osäkerheten och andra faktorer har påverkat inköps- och försäljningsvalutor, Clas Ohlson gör därför i detta läge en bedömning från fall till fall kring valutasäkringar".

 

Försäljningen för april samt helåret 2019/20 offentliggörs den 15 maj 2020.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11