23948sdkhjf

Allt fler vill jobba med e-handel

Utbildningar som leder till jobb inom e-handeln har tagit täten på yrkeshögskolan.

Antalet som söker till yrkeshögskolan ökar kraftigt och alla populärast är utbildningar som leder till jobb inom e-handeln. Utbildningen e-commerce manager toppar listan över flest antal sökande.

– E-handeln är en attraktiv bransch som kommer att fortsätta att växa. På lång sikt kan kompetensbehovet förändras då AI kan komma att få en viktigare roll, säger Linda Wiklund, analytiker på Myndigheten för yrkeshögskolan.

Enligt e-barometern 2019 omsätter den svenska e-handeln 87 miljarder kronor per år, vilket motsvarar en tiondel av den totala handeln. Den växande e-handeln leder till att även den traditionella handeln efterfrågar nya kompetenser som webbutveckling, dataanalys och digital marknadsföring. Dessutom har e-handeln nu fått extra fart av coronakrisen. 

– Även om det är för tidigt att säga vad krisen kommer leda till på sikt ser vi nu förändrade köpbeteenden som kan leda till att ännu fler väljer att handla på nätet. Detta kan i sin tur leda till att fler vill driva företag och verksamheter inom e-handel, säger Linda Wiklund.

Under många år har lokförarutbildningen lockat flest sökande per plats, men nu är det alltså i stället utbildningar som leder till jobb inom e-handeln som tagit täten. Både på första och andra plats kommer utbildningar som kan kopplas till den branschen. Allra populärast är utbildningen e-commerce manager som lockat 5,2 behöriga sökande per plats. På andra plats kommer digital marknadsförare med 4,8.

Antalet sökande till yrkeshögskolan ökade kraftigt 2019. Behöriga sökande ökade med 22 procent. Det totala antalet sökande uppgick till 70 700 varav 53 000 var behöriga.

I höst startar 1 000 YH-utbildningar runt om i landet, varav 154 inom utbildningsområdet Ekonomi, administration och försäljning och sju utbildningar till e-commerce manager. 

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.096