23948sdkhjf

74-procentig konkursökning väntas i april i detaljhandeln

Antalet företagskonkurser i utsatta branscher fortsätter att öka kraftigt. Det visar statistik från affärs- och kreditupplysningsföretaget UC, enligt ett pressmeddelande. Statistiken baseras på utfallet 1-14 april 2020, och sedan har en prognos gjorts för hela april.

Konkurserna inom hotell- och restaurangbranschen väntas öka med 197% i april, jämfört med april 2019. Konkurserna inom detaljhandeln spås öka med 74%.

Totalt sett uppskattar UC att konkurserna i landet kommer att öka med 28 procent i april månad jämfört med april i fjol.

Inom detaljhandeln finns lite motstridiga siffror och en konkurstakt som varierar. Många mindre närbutiker har upplevt ett stort uppsving då konsumenterna har lagt om sin konsumtion och storhandlar i mindre närbutiker.

Det är sällansköpshandeln som har det kämpigt. Många klädbutiker rapporterar halverad försäljning eller mer.

– Med små marginaler, ökad näthandel och hög konkurrens kommer även stora kedjor hamna i rekonstruktion eller konkurs i det här läget, säger Richard Damberg, ekonom på UC.

Richard Damberg konstaterar att ökningstakten inom hotell- och restaurang troligtvis kommer att fortsätta stiga framöver.

– Om jag är blygsamt optimistisk så kanske värmen och uteserveringarna ändå kan ge en viss positiv inverkan i april. Flera restauranger har sedan en tid tillbaka erbjudit mat till avhämtning, men frågan är om det räcker. Många företag rapporterar intäktsbortfall på 80 procent eller mer och inga företag klarar av det i längden, säger han.

Totalt sett i landet spås antalet konkurser för april månad att ökaa med 28 procent. UC uppskattar att ungefär 700 aktiebolag kommer att gå i konkurs i april.

Richard Damberg tror att många företagare har ägnat påsken åt att gå igenom företagets ekonomi och att många i grunden livskraftiga företag kommer att välja att sätta företaget i rekonstruktion istället för konkurs, med en förhoppning om att kunna förhandla med exempelvis hyresvärdar och andra intressenter.

Läs mer om: UC
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.141