23948sdkhjf

Ikeas återöppning får ministerkritik i Danmark

Danska näringsministern tänker ”följa upp” öppningen av Ikeas fem danska varuhus.

Danmarks näringsminister Simon Kollerup (S) har meddelat att han kommer att följa upp Ikeas beslut att öppna sina danska varuhus trots att han själv rekommenderat att butikerna ska hållas stängda tills vidare.

”Jag tycker att det är mycket oroande att man mitt i en hälsokris väljer att strunta i myndigheternas varningar. Vi vill alla gärna återgå till en normal vardag och vi är på väg i den riktningen. Det bör vi inte riskera att förstöra. Därför är jag inte glad över Ikeas öppning. Vi överväger nu hur det konkret ska följas upp”, meddelar ministern i en skriftlig kommentar.

Det är i nuläget oklart vilka konsekvenser det kan få för Ikea som öppnade sina fem danska varuhus i går, måndag, efter att ha fått hålla stängt i sex veckor.

Simon Kollerup hänvisar till att han i helgen bad företagen om att inte binda sig vid att öppna vid en specifik tidpunkt. Först ska det fattas politiska beslut om när landet går in i nästa fas.

Ikea menar å sin sida att det inte förmedlats någa konkreta påbud om att butikerna ska fortsätta hållas stängda.

– I gengäld har vi ägnat mycket tid under de här sex veckorna på att implementera alla anvisningar som myndigheterna förmedlat för att man ska kunna hålla öppet, säger Christian Mouroux Pedersen, kommunikationsansvarlig för Ikea Danmark, till nyhetsbyrån Ritzau.

Ikea har bland annat infört en maxbegränsning för antal kunder och behåller restaurangerna stängda.

Även i Israel har möbeljätten hamnat i blåsväder. Ikea har, ensamt bland alla köpcentrum och stora varuhus, fått tillstånd att öppna på nytt efter att ha varit stängt i drygt en månad. Det upprör många israeler, särskilt som ceremonierna för terroristoffrens och de stupade soldaternas årliga minnesdag samtidigt fått ställas in, rapporterar Dagens Nyheter.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.109