23948sdkhjf

Så ska RNB räddas – presenterar rekonstruktionsplan

Butiksförsäljningen för bolagen har mer än halverats i mars och april.

Sedan den 23 mars befinner sig modekoncernen Retail and Brands, med kedjorna och dotterbolaen Brothers, Polarn O. Pyret och verksamheterna på NK under Departments & Stores, i rekonstruktion och på onsdagen är det dags för borgenärssammanträde. 

Enligt den preliminära rekonstruktionsplan som släpptes på onsdagen arbetar bolaget aktivit med sänka kostnader bland annat genom att stänga butiker och dra ned personalkonstanderna och effektivisera verksamheten, heter det i ett pressmeddelande.

Detta medan butiksförsäljningen i butikerna mer än halverats under mars och april enligt börsbolaget och koncernen har rammats hårt av den pågående coronapandemin.

Rekonstruktionsplanen handlar bland annat om förhandlingar om hyresavtal,kostnadsnedragningar i butikerna och också stängning av ett stort antal butiker för kedjorna Brothers och Polarn O. Pyret.

”Vi har följt vår plan och vidtagit drastiska åtgärder både finansiellt och i verksamheterna för att förbättra bolagens ekonomiska situation och skapa uthållighet. Bolagen har som en följd av detta tyvärr minskat antalet anställda och generellt sett över sina kostnader, så som inköp. Alla Bolagens hyresvärdar har kontaktats och konstruktiva dialoger förs med merparten. Även med övriga borgenärer har Bolagen en bra dialog, och de flesta inser att de måste göra uppoffringar för att Bolagen ska kunna drivas vidare långsiktigt efter framgångsrika rekonstruktioner. Alla måste inse behovet av gemensamma krafttag”, säger Kristian Lustin, vd, RNB Retail and Brands i en kommentar.

Departments & Stores omsättning under innevarande räkenskapsår väntas uppgå till cirka 760 miljoner kronor. Det är en rejäl minskning mot föregående brutna räkenskapsår som avslutades i augusti ifjol och där omsättningen för dotterbolaget uppgick till drygt 943 miljoner kronor.

Bolaget har som en konsekvens bland annat dragit ner personalkostnader i NK-varuhusen och minskat sina inköp och dialog förs med  NK-varuhusens fastighetsägare Hufvudstaden, heter det i rekonstruktionsplanen.

För att minska kostnaderna har Brothers bland annat hittills stängt fem butiker i Sverige samt alla tolv butiker i Finland och dotterbolaget har satts i konkurs.

Bolaget har även minskat varuinköp samt initierat förhandlingar med sina hyresvärdar. I flera fall har uppgörelser kunnat träffas. Förhandlingarna förs i en konstruktiv anda utifrån rådande förhållanden, skriver bolaget.

Polarn O. Pyret har stängt  tolv butiker samt enligt rekonstruktionsplanen gjort  översyn av verksamheterna utomlands. I rekonstruktionsplanen skriver bolaget  att e-handel ökat till följd av minskad butiksförsäljning.

Uppdatering: Stockholms tingsrätt meddelade på onsdagseftermiddagen att rekonstruktionen tillåts fortsätta till och med den 23 juni 2020.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.062