23948sdkhjf

RNB:s vd: "Vi planerar inte att stänga på NK"

Hittills under rekonstruktionen har ett stort antal butiker för Polarn O. Pyret och Brothers stängt och fler butiksstängningar utesluts inte.

I slutet av mars försatte RNB de tre dotterbolagen Polarn O. Pyret, Brothers och Departments & Stores i rekonstruktion.

På onsdagsmorgonen presenterades en rekonstruktionsplan som under dagen ska presenteras för fordringsägarna vid ett borgenärssammanträde i Stockolms tingsrätt.

Till Dagens Handel säger RNB:s vd Kristian Lustin att han tror att rekonstruktionen ska pågå under de kommande fem månaderna och in i höst.

Förutsatt att tingsrätten på onsdagen godkänner rekonstruktionsplanen; något Kristian Lustin har gott hopp om att tingsrätten ska göra.

– Generellt för alla de tre bolagen handlar rekonstruktionsplanen om konstnadsbesparingar i form av personalneddragningar och förhandla om hyresavtal men även se över olönsamma butiker och stänga dem. Men också titta över inköp och hela organisationen på huvudkontoret. Vi har verkligen vänt på varje sten i alla bolagen och under coronapandemin som slagit mycket hårt mot oss har vi sett över bemaningen i butikerna och även öppettiderna. Butikerna i Finland och Norge har helt eller delvis varit stängda och i Sverige har vi stängt i Polarn O. Pyrets butiker på söndagar och måndagar och dragit ned bemaningen, säger Kristian Lustin till Dagens Handel.

Bland annat handlar rekonstruktionsplanen om permanenta butiksstängingar för både Polarn O. Pyret och Brothers men inte i nuläget verksamheterna på NK och inom bolaget Departments & Stores.

Med butiksstängningarna i Sverige som omfattar fem butiker och avvecklingen av bolaget i Finland med tolv butiker har Brothers på kort tid stängt 17 butiker.

Enligt herrmodekedjan har bolaget i nuläget 38 egna butiker samt 11 franchisebutiker.

De enheter som bolaget har beslutat att stänga är butikerna i Bergvik i Karlstad, Kongahälla i Kungälv, Nordby i Strömstad, Västermalmsgallerian i Stockholm och Hansa i Malmö.

Hur liten kan Brothers bli som kedja? 20 butiker?

– Butikerna som vi stängt har vi bedömt inte skulle kunna bli lönsamma framgent heller och efter coronapandemin och detsamma gällde dotterbolaget i Finland som vi försatt i konkurs. Jag vill inte säga i dag hur många butiker Brothers ska omfatta i framtiden men det är klart att det kan inte vara för få butiker.

Även för Polarn O. Pyret har rekonstruktionen inneburit stängningar av butiker, 12 butiker har stängts, och Kristian Lustin utesluter inte att fler kan komma att stängas permanent under rekonstruktionen som väntas pågå in i höst.

Han säger dock att kedjans verksamhet i dotterbolagen i Norge och Finland inte ska gå samma öde till mötes som Brothers som försattes i konkurs i mitten av april.

– Vi ser över ytor och förhandlar om hyreskontrakt inom Polarn O. Pyret också. För Polarn O. Pyret är utvecklingen av e-handeln betydligt bättre än för Brothers och från att ha utvecklats stabilt under en längre tid så har e-handeln i det närmaste exploderat under de senaste månderna och under coronapandemin.

Kristian Lustin lägger till att förhandlingarna med hyresvärdarna i nuläget handlar om det faktiska butiksytorna och inte om att hitta nya ytor i köpcentrum där man redan har närvaro.

Verksamheterna på NK-varuhusen i Stockholm och Göteborg i dotterbolaget Departments & Stores har under en längre tid haltat rejält för RNB. Inte minst på varuhuset i Stockholm som har präglats av en längre tid av ombyggnationer som bidragit till drastiskt minskade besökstal.

Enligt rekonstruktionsplanen och en prognos väntas omsättningen för verksamheterna på NK under innevarande räkenskapsår uppgå till cirka 760 miljoner kronor vilket är en rejäl minskning mot föregående brutna räkenskapsår som avlutades i augusti ifjol och där omsättningen för dotterbolaget uppgick till drygt 943 miljoner kronor.

– Skillnaden med Departments & Stores är att vi kan vara betydligt mer snabbfotade och det finns en större flexibilitet när det gäller att minska inköp och även när det handlar om bemaning. Men där har vi ingen e-handel att luta oss mot. Vi har inte heller stängt några ytor.

Ni ska inte stänga ytor även på NK?

– Inte som det ser ut nu och vi för förhandlingar om hyrorna med vår enda aktör när det gäller det bolaget, Hufvudstaden. Vi har inte stängt någon yta ännu och planerar inte att göra det heller. Dotterbolagets enda business är NK så där ska vi vara kvar annars har vi ingen verksamhet i bolaget. Vi räknar med att förutsättningarna blir bättre när ombyggnationerna blir klara.Nk är dock beroende av turister och när läget förhoppningsvis förändras efter coronapandemin hoppas vi att trafiken ska öka igen, säger Kristian Lustin.

Kan försäljning av dotterbolagen bli aktuellt under rekonstruktionen?

– Ja vi har varit öppna med att dotterbolagen kan säljas och vi har diskuterat med olika intressenter under en längre tid. Sedan vi gick in i rekonstruktionen så har det tillkommit några potentiella köpare. Störst intresse har det hela tiden varit för Polarn O. Pyret då det är ett känt och starkt varumärke som också har en bra utveckling i e-handeln. Men det är inget som är klart ännu och om vi har inlett diskussioner med en mer konkret köpare så går vi ut och aviserar det. Visst kan försäljning av dotterbolagen vara en del i rekonstruktionen.

Uppdatering: Stockholms tingsrätt meddelade på onsdagseftermiddagen att rekonstruktionen tillåts fortsätta till och med den 23 juni 2020.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078