23948sdkhjf

UC: "Den stora vågen av konkurser ligger framför oss"

Konkurserna i detaljhandeln ökade med 56 procent i april.

Inom detaljhandeln ökade konkurserna med 56 procent i april i år jämfört med april i fjol, enligt statistisk från UC. Under april i år gick 88 bolag inom detaljhandeln i konkurs jämfört med 59 under april ifjol.

Hittills i år, januari till april, har konkurserna inom detaljhandeln ökat med 8 procent och 260 bolag har försatts i konkurs jämfört med 241 under samma period ifjol.

Totalt har konkurserna i Sverige ökat med 30 procent i april jämfört med april i fjol. Konkurser inom hotell- och restaurangbranschen ökar med 159 procent jämfört med samma månad i fjol. Inom detaljhandeln ökar konkurserna med 56 procent jämfört med april i fjol.

Handeln, som inkluderar både detaljhandeln och partihandeln, har det tufft nu och många gallerior står tomma. Många av de konkursade företagen under april är små. Tre fjärdedelar av alla handelsföretag har färre än tre anställda. Det är allt från mindre grossister som levererar till restauranger till specialiserade detaljhandlare. Bland de konkursade handelsföretagen finns företag med både bra och dåliga nyckeltal i den senaste årsredovisningen. Det betyder att det var både svaga och starkare företag som inte klarade av krisen i april, säger Richard Damberg, ekonom på UC i en kommentar.

Förutom de små företagen är det ett antal stora detaljhandlare som har gått i konkurs, 21 företag hade tio anställda eller mer.

– Nu går fem handelsföretag i konkurs om dagen jämfört med tre om dagen förra året.

Ungefär hälften av de konkursade bolagen under april månad hade negativa resultat i den sista inlämnade årsredovisningen, vilket i stort innebär sämre betalningsförmåga och kanske inte heller kapacitet att överleva i längden.

Dock ser inte UC att antalet konkurser accelererat något som kreditupplysningsföretaget befarat. Istället menar UC att det kan komma en våg av konkurser i sommar och i höst.

Den stora vågen av konkurser ligger framför oss. De företag som har tappat 70 eller 80 procent av sin omsättning har det tufft när ekonomin tappar fart även om de var stabila före pandemin. Jag tror att den stora vågen kommer under sommaren eller strax därefter om efterfrågan är fortsatt låg, säger Richard Damberg.

Läs mer om: UC
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078