23948sdkhjf

UC: Konkursvåg ser ut att avta i maj

Antalet företagskonkurser ser ut att avta i början av maj. Det visar statistik från affärs- och kreditupplysningsföretaget UC, enligt ett pressmeddelande.
Statistik baserad på perioden 1-12 maj 2020 tyder på att de senaste månadernas kraftiga konkursökningar mattas av. Antal bolag i konkurs per dag i maj 2020 spås uppgå till 21 företag per dag, jämfört med 20 bolag i konkurs per dag under 2019.
Med andra ord ligger konkurserna på samma nivå som i maj i fjol. När det specifikt gäller konkurser inom restaurang- och hotellbranschen spår UC att konkurserna kommer att öka med 50 procent under maj månad. Inga andra konkursökningar går att förutse för maj månad, utan antalet konkurser för maj 2020 spås ligga på samma nivå som i maj 2019.
I mars och april var det kraftiga konkursökningar i hela landet, och framför allt inom stora branschsegment. "Den första konkursvågen tycks ha avtagit... Många företag i besöksnäring och detaljhandel har fortsatt stora problem med lönsamheten just nu, men det har inte inneburit att de har gått i konkurs i någon större omfattning jämfört med förra året. Den första konkursvågen slog ut framförallt mindre företag inom hotell- och restaurangbranschen, även om några stora detaljhandlare också drabbades", säger Richard Damberg, ekonom på UC, i en kommentar.
Konkurser inom hotell- och restaurangbranschen spås öka med 50 procent i maj 2020 jämfört med maj 2019. Den ordinarie konkursstatistiken uppdateras den 1 juni.
Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.094