23948sdkhjf

Varuhuskedjan JC Penney ansöker om konkursskydd

Redan i juli förra året kom rapporter om att den klassiska varuhuskedjan JC Penney anlitat konsulter för att förbereda sig för en rekonstruktion eller konkurs. I fredags ansökte den 118-åriga varuhuskedjan formellt om konkursskydd under det som i USA kallas Chapter 11.

Ansökan kommer efter att bolaget lyckats få långivare att backa upp kedjans plan för omstrukturering. Med långivarna har JC Penney 900 miljoner dollar i kassan, varav 450 miljoner är nytillskott. I planen ingår att göra om och stänga butiker. Hur många har inte framgått, men i amerikanska medier har det spekulerats om att cirka 200 JC Penney-varuhus kan komma att försvinna.

– Det här bolaget behöver ta sig väldigt snabbt genom den här rekonstruktionen. Om inte, kan resultatet blir förödande, säger Joshua Sussberg, advokat från Kirkland & Ellis LLP och talesperson för JC Penny, till Reuters.

Enligt Sussberg behöver bolaget ha en affärsplan klar ihop med långivarna senast den 15 juli. Annars kommer JC Penney att vara till salu efter detta datum.

Företaget grundades 1902 i Kemmerer, Wyoming, av James Cash Penney. Han döpte den första butiken till ”The Golden Rule”, en hyllning till det populära ordspråket ”treat others as you would like to be treated” (behandla andra som du själv vill bli behandlad). 1914 bytte företaget namn till JC Penney.

I dag består kedjan av över 800 butiker som nu försiktigt börjar återöppnas i USA.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.094