23948sdkhjf

Succé för mobillösning i Norge – nu är tjänsten på väg till Sverige

I Norge är appen känd som Coopay. Nu är mobillösningen på väg till Sverige, via det svenska techbolag som tagit fram tjänsten. Easyshop är en applikation som möjliggör för kunden att själva skanna sina varor och sedan betala med mobilen.

Coop Norges mobila kontaktlösa betallösning Coopay har fått sitt genombrott under coronapandemin. Över 200 000 kunder har börjat att använda tjänsten. I vissa enskilda butiker är användningen uppe i 20-30 procent, har norska Dagligvarehandelen rapporterat. I Coopay går det att lägga in flera olika bankkort och enkelt byta mellan dem när QR-koden skannats i kassan.

Framgångarna i Norge har skapat intresse även i andra länder. Enligt Datemas marknadschef Jan Herrström har förfrågningar kommit från dagligvarukedjor i Finland, Ryssland, Tyskland, Holland, England, Irland, Italien, Danmark och de baltiska länderna. Likaså från kedjor i hemlandet Sverige.

​– Flera av de större svenska dagligvarukedjorna har visat intresse och vill testa och lansera den här typen av självskanningslösning och det redan under 2020, säger Jan Herrström.

Förutom att skanna och betala är det även möjligt för kunden att lägga in sin shoppinglista, få kunderbjudanden, läsa fördjupad information om en specifik vara och hitta var exakt i butiken en specifik vara finns genom en kartfunktion.

Dessutom är appen direkt kopplad till kassalösningen för dynamisk prissättning. För personalen finns det en mängd back end-lösningar som redan är förberett i applikationen, exempelvis inventering.

– För dagligvarubranschen innebär det här stora ekonomiska besparingar och att medarbetare kan flyttas från ett monotont kassaarbete till att istället hjälpa kunderna. Självskanningsslösningen fungerar även inom andra delar av detaljhandeln, säger Jan Herrström.

En annan fördel med Easyshop är att kunderna inte bara slipper kassaköer, utan också nära kontakt med konsumenter och butikspersonal vilket minskar smittspridningen i covid-19-tider.

Artikeln är en del av vårt tema om Teknik.

Kommentera en artikel (1)
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.485