23948sdkhjf

Ratos om vd-bytena på Plantagen: ”Ett misslyckande”

Ruljangsen i toppen på Ratos portföljbolag Plantasjen (känt i Sverige som Plantagen) fortsätter. "Ett misslyckande", menar Ratos vd Jonas Wiström som inte vill precisera orsaken till att nuvarande vd får lämna.

– Jag vill inte gå in på alla detaljer, men vi har inte samma syn på hur strategin och bolagsstyrningen framåt ska vara. Det är anledningen till att Olav lämnar, säger Ratos vd Jonas Wiström till Nyhetsbyrån Direkt.

Nina Jönsson blir den tredje vd:n på två och ett halvt år i växt- och trädgårdskedjan. Daniel Julin, som tillträdde i december 2017, blev kvar på posten i drygt ett år. Styrelseledamoten Christer Åberg rattade sedan skutan som tillförordnad vd fram till att Olav Thorstad tillträdde i oktober 2019. Den senare fick sju månader på sig att vända det problemtyngda bolaget innan det nu alltså är dags för byte igen.

– Det är så klart ett misslyckande, och tyvärr är det så att Plantasjen har haft många vd-byten, även före vår tid som ägare. Det är vår absoluta förhoppning, men också tro att det här kommer att bli en långsiktig lösning, säger Jonas Wiström.

Det var under 2016 som Ratos blev ägare i Plantasjen. Kedjan har haft intäkts- och resultatmässiga problem de senaste åren och i början av 2019 gjorde Ratos en nedskrivning om 600 miljoner kronor för innehavet.

Nina Jönsson som nu tar över kommer närmast från Ratos portföljbolag HL Display och hon har innan dess haft ett antal ledande befattningar på dagligvaruleverantören Procter & Gamble, samt suttit i Ica Sveriges ledning i rollen som sortiment- och inköpsdirektör.

– Nu har vi en unik möjlighet att få in Nina Jönsson som jobbat för oss i HL Display och gjort ett sådant bra arbete med att bygga starka team, säger Jonas Wiström och tillägger att det framförallt var ledarskapet som vägde tyngst i det senaste vd-valet.

– Ett kunna branschen är en förutsättning, men det räcker inte, säger han till Direkt.

Stockholmsbörsen reagerade åtminstone inte negativt på beskedet och aktien var vid 10-tiden på tisdagen upp nära 8 procent.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.079