23948sdkhjf

125 000 pandemianställda får fast jobb hos Amazon

Sedan pandemiutbrottet drivit upp efterfrågan på varor beställda över nätet har 175 000 nyanställda hos Amazon jobbat på korta kontrakt. 70 procent av de som nyanställts på e-handlarens varucentraler och lager kommer att ges fast anställning, enligt Reuters. 

Beskedet är ytterligare en signal om att det förändrade konsumentbeteende som orsakats av pandemin i allt större kretsar nu spås bli bestående, skriver Reuters.

Amazons aktie har rusat under pandemin, och befinner sig nu omkring 45 procent högre än under bottennoteringarna från i mars, under virusutbrottets tidiga fas i USA och Europa.

Liknande kursrörelser har märkts i andra e-handelsaktier, bland annat svenska Qliro (+60%) och tyska nätmodehandlaren Zalando (+100 procent), där Kinnevik (+60 procent) är storägare.

Ökningen för e-handeln har också märkts inom dagligvaruhandel av hushållsvaror och livsmedel, vilket Axfood och Ica vittnat om.

125 000 anställda kommer i juni få besked om fast anställning och de kvarvarande 50 000 i den nyanställningsräd som genomfördes i mars och april kommer att få besked om förlängning av kontrakt i upp till 11 månader, enligt uttalanden från Amazon.

Vad som skiljer de kortare kontrakten från fast anställning är en radda förmåner som uteblir för de säsongsarbetande i personalen, bland annat sjukvårdsförsäkring och pensionsplan.

Amazon har inte kommit igenom krisen utan kritik. Falanger i personalen har hävdat att bolaget utsatt personalen för stora hälsorisker genom att hålla nästan samtliga lagerlokaler i drift under pandemin. 800 anställda har testat positivt för viruset, enligt icke-bekräftade data som en arbetstagarfalang sammanställt, enligt CNBC.

Totalt har Amazon nu nästan en miljon anställda på hel- och deltidsbasis.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.094