23948sdkhjf

Fortsatta försäljningsras i modehandeln – dramatiskt tapp i skohandeln

Försäljningen i skobutikerna backade med 45,3 procent i maj, enligt Stilindex från Svensk Handel Stil.

Den totala försäljningen av kläder i fysiska butiker och med butikernas e-handel inräknad, mätt  på jämförbara enheter och i löpande priser, minskade med 26,3 procent i maj jämfört med samma månad förra året, enligt Stilindex från Svensk Handel Stil.

Motsvarande siffra för skohandeln visar en försäljningsminskning med 45,3 procent under månaden.

– Coronakrisen har slagit hårt mot modehandeln och för tredje månaden i rad ser vi drastiska försäljningstapp. Även om e-handeln väger upp är läget fortsatt tufft. Hårdast drabbad är skohandeln som tappat hela 45 procent under maj. Detta betonar vikten av att regeringens omställningsstöd förlängs för att rädda företag och jobb i modehandeln, säger Karin Johansson vd på Svensk Handel i en kommentar.

Men Svensk Handel och Karin Johansson ser positiva signalar och siar att i takt med att rörligheten i samhället kommer igång så kan försäljningen ta fart då uppdämt behov att köpa kläder och skor och sommarvärme kan bidra till ökad försäljning.

Svensk Handel ger också i rapporten  en känga till regeringen som i fredags valde att skicka ut den föreslagna och omdiskuterade modeskatten på remiss. 

I korthet innebär skatten att kläder och skor beskattas med 40 kronor per kilo. Regeringens syfte är att få bort vissa kemikalier.

– Att mitt i en historiskt tuff kris driva igenom en straffskatt är inget annat än ett slag i ansiktet på den svenska modehandeln. Svenska modeföretag ligger i frontlinjen med sitt hållbarhetsarbete och majoriteten av plaggen innehåller inte otillåtna kemikalier, ändå ska alla produkter beskattas. Det är som att ge alla bilister en fortkörningsbot i förväg, säger Karin Johansson.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.094