23948sdkhjf

Ökad inhemsk konsumtion väntas väga upp turisttapp

Färre turister påverkar främst city- och gränshandeln negativt.

Färre utländska turister i kölvattnet av coronapandemin väntas slå negativt på delar av handeln, konstaterar Svensk Handel i sin sommarrapport. 

Inte minst slår utebliven turism mot city- och gränshandeln med dagligvaruhandeln gynnas av att fler svenskar stannar i Sverige.

Däremot bedömer Svensk Handel att ökad inhemsk konsumtion kommer att väga upp för försäljningstappen för detaljhandeln som helhet.

Enligt Svensk Handels sommarrapport väntas den totala försäljningen i juni, juli och augusti uppgå till 210 miljarder kronor, en ökning med 1,5 procent.

– Coronautbrottet har slagit hårt mot handeln. I grunden är hushållens köpkraft ändå ganska god. Försäljningstappet i detaljhandeln till följd av begränsad utländsk turism kan för handelns del väntas vägas upp av ökad inhemsk konsumtion. Vi bedömer därför att försäljningen i detaljhandeln som helhet kommer att fortsätta att återhämta sig under sommaren, säger Johan Davidson.


Svensk Handels rapport visar även att var tredje butik kommer att ta in extrapersonal i sommar och totalt väntas 11 000 sommarjobb skapas vilket är betydligt färre jämfört med 19 000 förra året.

– Handeln är en viktig väg in på arbetsmarknaden för landets unga och även i sommar kommer tusentals personer att få chansen till ett extrajobb. I tider av ökad arbetslöshet är varje jobb som skapas oerhört betydelsefullt, både för individen och för samhället i stort, säger Johan Davidson.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.125